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move such vehicle from garage or storage place to the nearest inspection 
station for the purpose of complying with this law." 

You ask if your department, under Section 35, has the authority to issue 
to a dealer in second hand vehicles a permit to drive such vehicles purchased 
in another State to the dealer's garage or place of business in this State with­
out having an inspection sticker attached thereto or without such dealer's 
having such cars inspected at the nearest inspection station within this State. 

It is our opinion that the answer to this question is, No. Our reason for this 
answer is the presence of the fourth and fifth paragraphs of Section 35. The 
fourth paragraph provides that said inspection shall not apply to motor 
vehicles owned and registered in another state nor to new motor vehicles 
being driven by a dealer or his authorized representative from the point of 
distribution to his place of business. By referring specifically to new motor 
vehicles it is clear that the legislature meant to exclude used motor vehicles. 
Further evidence of this exclusion is present in the paragraph immediately 
following that above quoted, which refers to both new and used motor ve­
hicles and which shows that if the legislature had intended that used motor 
vehicles be included in the paragraph above quoted, then it would have so 
stated. 

Paragraph 6 of Section 35 would appear to be a limitation on the au­
thority of the Secretary of State to issue permits to uninspected motor 
vehicles. 

Having answered this question in the negative, it becomes unnecessary for 
this office to answer the second question, relating to the general movement 
of such used vehicles from without the State. 

With respect to your question relating to Section 8 of Chapter 19 of the 
Revised Statutes, which section relates to rules and regulations promulgated 
by the Secretary of State, it is the general rule that such rules and regulations 
are valid only when they lead to the achievement of the results set out by the 
legislature. Any rule or regulation that is inconsistent with the statutes is in­
valid. It is our opinion, based upon the answer to the foregoing questions, 
that a rule or regulation which would allow your department to issue per­
mits for the moving of used motor vehicles from without the State to the 
garage or place of business of the dealer in used cars in this State, without 
such vehicles having been inspected, would be inconsistent with the statutes 
relating to the inspection of motor vehicles, and for that reason would be 
invalid. 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

To General Spaulding Bisbee, Director of Civil Defense 

Re: Appointments 

June 16, 1953 

We have your memo of June 10th and attached letter from James Lassiter, 
Deputy Director No. 1, Oxford County, in which letter Mr. Lassiter asks if 
the selectmen of a town can relieve the Civil Defense Director and replace 
him with another man after a state of emergency has been declared by the 
Governor. 
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In answering this question 1t 1s assumed that the Director has been ap­
pointed by the municipal officers as provided in the Civil Defense Act. The 
power of appointment is, in the absence of other law to the contrary, ac­
companied by the power of removal. Therefore the removal of a locally ap­
pointed Civil Defense Director should be governed by the manner in which 
he was appointed. Reference should be made in each instance to the charter of 
the municipality, which may govern the method of appointment and removal 
of officers. 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

June 16, 1953 

To Kenneth Burns, Accounting Supervisor, Institutional Service 

Re: Settlement of Pupils at the Maine School for the Deaf. 

We have your memo of May 16, 1953, in which you request an opinion 
relative to the settlement of children admitted to the Maine School for the 
Deaf. You ask specifically three questions: 

"1. Is the Maine School for the Deaf a state institution in the meaning of 
R. S. 1944; Chapter 82; Section 3? 

"2. If so, does the above apply to a pupil for the entire period of attendance 
from the date of the original enrollment at the school until the pupil is 
graduated or officially discharged? Reference: R. S. 1944; Chapter 23, Sections 
171 and 172. 

"3. Does the above apply only for one school year at a time and is the 
fall registration, after the summer vacation, to be considered as a new en­
rollment?" 

These questions are asked to determine whether or not the settlement of 
a child entering the school remains the same throughout his stay at the insti­
tution or whether it may change from time to time, thereby coinciding with 
the changes of settlement of the child's father. 

It is the opinion of this office that the Maine School for the Deaf is a 
State institution within the provisions of Section 3 of Chapter 82 of the Re­
vised Statutes, which provides: 

"The settlement status of a person ... who is an inmate of any asylum, 
penitentiary, jail, reformatory or other state institution shall not change 
during such period of service, confinement or imprisonment, but his 
settlement shall remain as it was at the time of the beginning of such 
service, confinement or imprisonment." 

In view of the strict limitations set out in Section 171 of Chapter 2 3 of 
die Revised Statutes with respect to the withdrawal or discharge of a pupil 
from the Maine School for the Deaf and because of the requirement in Sec­
tion 172 of Chapter 23 that certain children shall be compelled to attend the 
Maine School for the Deaf until discharge by the superintendent, it is our 
opinion that the answer to Question No. 2 is, Yes. 
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