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• 

To Honorable Burton M. Cross, Governor of Maine 

Re: Harness Racing Commission - Membership 

June 8, 1953 

This office has been asked for an interpretation of Chapter 402, P. L. 
1953, which Act amends Section 1, Chapter 77 of the Revised Statutes, to 
provide that: 

"One member ( of the State Harness Racing Commission) shall, in some 
capacity, be connected with agricultural societies which operate pari 
mutuel racing." 

Frederick A. Howell, presently a member of the State Harness Racing 
Commission, states that he is a member of the Androscoggin Agricultural 
Society and a member of the Cumberland Farmers Club, both of which as­
sociations operate pari mutuel harness racing meets. 

The question is asked if Mr. Howell, as a member of the societies referred 
to above, has sufficient connection with an agricultural society operating pari 
mutuel racing, to qualify by virtue of such membership for re-appointment 
as a member of the Harness Racing Commission. 

It is our opinion that Mr. Howell's membership in the agricultural societies 
mentioned above is sufficient to bring him within the phrase "in some 
capacity", contained in Chapter 402, P. L. 1953. 

We do not believe that the statute should be construed to require that a 
person, to be eligible for appointment to the Harness Racing commission, 
must be an officer in an agricultural society which operates pari mutuel 
racing, but rather we believe it would be sufficient if the person isi an active 
member of such a society, and displays an interest in the welfare of the 
society. 

It is our opinion, therefore, that Mr. Howell would be eligible under the 
1953 amendment (assuming that he meets other requirements) to re-ap­
pointment. 

To Harold I. Goss, Secretary of State 

ALEXANDER A. LaFLEUR 

Attorney General 

June 11, 1953 

Re: Movement of Used Cars. Rules and Regulations 

You ask for opinions relative to the sixth paragraph of Section 35 of 
Chapter 19 of the Revised Statutes and Section 8 of Chapter 19 of the Re­
vised Statutes. 

Section 3 5 of the Revised Statutes deals with the inspection of motor 
nhicles and the stickers which are placed on the windshields of automobiles 
as the result of such inspection. 

Herewith quoted is the sixth paragraph of Section 35: 

"The secretary of state or authorized agent may issue a permit to 
owners of motor vehicles which are not inspected to enable them to 
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move such vehicle from garage or storage place to the nearest inspection 
station for the purpose of complying with this law." 

You ask if your department, under Section 35, has the authority to issue 
to a dealer in second hand vehicles a permit to drive such vehicles purchased 
in another State to the dealer's garage or place of business in this State with­
out having an inspection sticker attached thereto or without such dealer's 
having such cars inspected at the nearest inspection station within this State. 

It is our opinion that the answer to this question is, No. Our reason for this 
answer is the presence of the fourth and fifth paragraphs of Section 35. The 
fourth paragraph provides that said inspection shall not apply to motor 
vehicles owned and registered in another state nor to new motor vehicles 
being driven by a dealer or his authorized representative from the point of 
distribution to his place of business. By referring specifically to new motor 
vehicles it is clear that the legislature meant to exclude used motor vehicles. 
Further evidence of this exclusion is present in the paragraph immediately 
following that above quoted, which refers to both new and used motor ve­
hicles and which shows that if the legislature had intended that used motor 
vehicles be included in the paragraph above quoted, then it would have so 
stated. 

Paragraph 6 of Section 35 would appear to be a limitation on the au­
thority of the Secretary of State to issue permits to uninspected motor 
vehicles. 

Having answered this question in the negative, it becomes unnecessary for 
this office to answer the second question, relating to the general movement 
of such used vehicles from without the State. 

With respect to your question relating to Section 8 of Chapter 19 of the 
Revised Statutes, which section relates to rules and regulations promulgated 
by the Secretary of State, it is the general rule that such rules and regulations 
are valid only when they lead to the achievement of the results set out by the 
legislature. Any rule or regulation that is inconsistent with the statutes is in­
valid. It is our opinion, based upon the answer to the foregoing questions, 
that a rule or regulation which would allow your department to issue per­
mits for the moving of used motor vehicles from without the State to the 
garage or place of business of the dealer in used cars in this State, without 
such vehicles having been inspected, would be inconsistent with the statutes 
relating to the inspection of motor vehicles, and for that reason would be 
invalid. 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

To General Spaulding Bisbee, Director of Civil Defense 

Re: Appointments 

June 16, 1953 

We have your memo of June 10th and attached letter from James Lassiter, 
Deputy Director No. 1, Oxford County, in which letter Mr. Lassiter asks if 
the selectmen of a town can relieve the Civil Defense Director and replace 
him with another man after a state of emergency has been declared by the 
Governor. 
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