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.l.pril 15, 1953 

To Paul A~ MacDonald, Deputy Seor.etary of State 
Re: Legal Loads of Tl'uok■ 

We have your memo of April 8, 19.53, and the a ttaohed letter 
tr0m Raymond s. Oakes, Esquire, in which memo you request answers 
to questions c_oncei-ning the interpretation of' section 100 or Chap­
tei- 19 or· the Revised Statutes, as amended, which statute deals 
With the load in pounds ·that may be carried by a group of axles 
on commercial vehicles.· · 

. The pez-tinent portions of the statute which are ..... to be 
considered read as follows: 

"• •• No· vehicle having 2 lfxles shall be 
so operated, or caused to be operated, when 
the ~osa weight ••ceeds -32,000 pounds. . 

No group of axles shall ca:i:-17 a load in 
po;unds in exc·ess of the value given in the 
following table corresponding to the distance 
in teet between the extreme axles of the group, 
measure longttudinall:y to the ne~est .foot: 

"Distance in feet between 
the extremes of any 

group of axles 

4 to 7, inclusive •••• 
17 • • • • • • • • • • • 
27 and mvar •••••• 

Ma.x1Mll.m load !n pounds 
carried on any group 

or axles 

• • 32, 000ft, 
• • 41,"160-u-
• • $0,000 

provided., hGweber, that no vehicle shall have 
a gross weight imparted to any road surface 
ot·more.than.22,000.pounds CJD any one axle, 
and no vehiole havins two or more axles less 
t han 10 1'ee t apart. shall b e cze er·a:Sea , 01' caused 
t o be operat ed, wi th more tiian l&:..-000 pounds 
i mpar t ed t o the roa.d. surf ace .from e i ther axl e; 
provid•d further, that no vehicle shall be so 
operated, or ~auaed to be operated, when the 
load imparted to the road surface is greater 
than-600 pounds per inch width of tire (manu-
tactwter•a rating); ••• " · 

The detini tion of the ·term "group Bf axles" will be helpful 
in c~nsidering the problems ~resented to us in your questions. 

"Group CJt .-Xles" means those axles which are contiguous and 
segregated by reason -or their use. In the instant case, the ex­
treme axles of the g~oup would be the first axle or wheel and the 
rear axle or wheel or the tandem axles of wheels. 'lb.esa are the 



extreme axles of the group •. See State v. Balsleir, 48 N. w. ·2d., 287. 

Question #1. ;'Unde:i- Section 100 is the expression I distance 
. in :f' eet between the extreme a ot any . group ot ax.lea I to b·e in.ter­
pre ted as to the extreme from the front axle to the rear axle or, 
1:n a thl'ee axle job,. as bwteen the front axle and the· middle axle 
or between the middle axle and the rear axleT" 

Answer. In the :f>ns'_t;antt case, where a thr•e-axle vehicle is 
concel'ned, the upresa1on •distance in feet between the extremes 
or any group of axles" is to be interpreted as tha extreme from 
the front. axle to· the rear axle .;.: ·and not as between the front 
axle and the middle axle or betllree:a the middle axle and the rear 
axle. . 

Questio~ #2, 11I.f' a three axle job is registered for .$0.,090 
pounds, may it carry 22,000 pounds on any one axle so long as the 
aggregate does not exceed 50,000 pounds, assWlli:ng the tire Width 
is sufficient to quality?~ 

Answer. · It •xt•• the middle and rear axles ~e le as than 10 
feet aplll't, then· the·~oss weight to be imparted to. either of those 
axles could not exceed 16.,000 peunds. See above underlined portion 
ot the law quoted, in which case the front axle only could·oarry 
22,000 pounds, if between that ule and the middle ~l• there waa 
a distance of 10 feet. 

Question #3. "It a three axle tnck is 17 f'eet fr<>m r ront 
axle to rear axle and is reg'istered for, say, 46,ooo, 48,000 or 
.$.0,000 pounds, may 1 t cari-y a load accoi-din~ to the registration 
ao long as the maximum does not exeeed the 50,000 pounds, no more 
than 22,000 · pounds is on ~Y one axle and the tire width .qus.lifies?" 

·Answer. Over-registration gives no more right 'tihan ·over­
insurance. I three-axle truck having a distance of. 17 feet from 
the front axle to the rear axle, being·ragistered for 46,000, · 
48,000. or 50·.,000 pounds, may not carry a load according to the 
registration, as such truck 1s limited .to-carrying a _lmad not to 
exceed 41,160.pounds. See statute above quoted. 

Question #4. "It so (perhaps repeating) is there any limit 
to the weight on·any axle or combination of axles u:cept the 
22,000 per axle and the 50,000 pounds over all, assuming forward 
and rear axles ue not 'l.eas than 10 feet apart" and ·the tii-e 
width is sufficient to quality?" 

In answer tQ Question #Ii. we would refer you to the answer 
given to Question #2 and would also refer you to the first sen­
tence of the above quoted section of the law. 

jgt/c 

Alexander A. · LaFlel.l,r 
Attorney General 

(Slightly altered to obviate reference to a diagram which 
will '.be found in the file.) 


