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One can readily see that if the rule were otherwise, there would be no 
certainty to any election, to any office, to any tax levy. If my assumptions 
are not correct, then the true facts should be brought forward so that we 
can evaluate the situation in its true perspective. 

ROGER A. PUTNAM 

Assistant Attorney . General 

To W. H. Deering, Treasurer, Augusta State Hospital 

Re: Patients' Funds 

We have your letter posing the following questions: 

April 3, 1953 

1. "Can the hospital retain funds that were in the possession of a mental 
patient at the time of his commitment, or accumulated by him during the 
period of his commitment, these funds being in the custody of the hospital, 
for the payment of reasonable expenses of his support furnished by the 
Augusta State Hospital? 

2. "Is it necessary for the hospital to have the consent and approval of 
the patient to withhold any part of his funds for the State at the time of 
his discharge?" 

Your first question is answered in the negative, if you mean the retention 
of funds without the approval of the patient. 

The answer to Question 2 is "yes." 

We feel that in no instance should you make an agreement with a minor 
who is being discharged from the hospital, but that such agreement should 
be made with the guardian of the minor. We do feel that in each case where 
a patient is being discharged from the hospital, having funds of any substantial 
amount on deposit, an attempt should be made to reach an agreement that a 
portion of those funds can be retained by the hospital and credited for the 
payment of bills for his board and care or support. 

We think, further, that each case should be considered on its own merits 
and that no attempt should be made to retain funds when such retention 
would create a real hardship on the person being released. 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

To Paul A. MacDonald, Deputy Secretary of State 

Re: Legal Loads of Trucks 

April 15, 1953 

We have your memo requesting answers to questions concerning the 
interpretation of section 100 of Chapter 19 of the Revised Statutes, as amended, 
which statute deals with the load in pounds that may be carried by a group 
of axles on commercial vehicles. 

The pertinent portions of the statute which are to be considered read as 
follows: 
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". . . No vehicle having 2 axles shall be so operated, or caused to be 
operated, when the gross weight exceeds 32,000 pounds. 

"No group of axles shall carry a load in pounds in excess of the value 
given in the following table corresponding to the distance in feet between 
the extreme axles of the group, measured longitudinally to the nearest foot: 

"Distance in feet between Maximum load in pounds 
the extremes of any carried on any group 

group of axles of axles 

4 to 7, inclusive ................................................................ 32,000* 

17 ···························································································· 41,160* 
27 and over ........................................................................ 50,000 

provided, however, that no vehicle shall have a gross weight imparted 
to any road surface of more than 22,000 pounds on any one axle, 
and no vehicle having two or more axles less than JO feet apart shall 
be operated, or caused to be operated, with more than 16,000 pounds 
imparted to the road surface from either axle; provided further, 
that no vehicle shall be so operated, or caused to be operated, when 
the load imparted to the road surface is greater than 600 pounds per 
inch width of tire (manufacturer's rating); ... " 

The definition of the term "group of axles" will be helpful in considering 
the problems presented to us in your questions. 

"Group of Axles" means those axles which are contiguous and segregated 
by reason of their use. In the instant case, the extreme axles of the group 
would be the first axle or wheel and the rear axle or wheel of the tandem 
axles of wheels. These are the extreme axles of the group. See State v. Balsley, 
48 N. W. 2d, 287. 

Question No. 1. "Under Section 100 is the expression 'distance in feet 
between the extremes of any group of axles' to be interpreted as to the 
extreme from the front axle to the rear axle or, in a three axle job, as between 
the front axle and the middle axle or between the middle axle and the rear 
axle?" 

Answer. In the instant case, where a three-axle vehicle is concerned, the 
expression "distance in feet between the extremes of any group of axles" 
is to be interpreted as the extreme from the front axle to the rear axle - and 
not as between the front axle and the middle axle or between the middle 
axle and the rear axle. 

Question No. 2. "If a three axle job is registered for 50,000 pounds, may 
it carry 22,000 pounds on any one axle so long as the aggregate does not 
exceed 50,000 pounds, assuming the tire width is sufficient to qualify?" 

Answer. If the middle and rear axles are less than 10 feet apart, then the 
gross weight to be imparted to either of those axles could not exceed 16,000 
pounds. See above underlined portion of the law quoted, in which case the 
front axle only could carry 22,000 pounds, if between that axle and the 
middle axle there was a distance of 10 feet. 

Question No. 3. "If a three axle truck is 17 feet from front axle to rear 
axle and is registered for, say, 46,000, 48,000 or 50,000 pounds, may it carry 
a load according to the registration so long as the maximum does not exceed 
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the 50,000 pounds, no more than 22,000 pounds is on any one axle and the 
tire width qualifies?" 

Answer. Over-registration gives no more right than over-insurance. A three­
axle truck having a distance of 17 feet from the front axle to the rear axle, 
being registered for 46,000, 48,000 or 50,000 pounds, may not carry a load 
according to the registration, as such truck is limited to carrying a load not 
to exceed 41,160 pounds. See statute above quoted. 

Question No. 4. "If so (perhaps repeating) is there any limit to the weight 
on any axle or combination of axles except the 22,000 per axle and the 50,000 
pounds overall, assuming forward and rear axles are not 'less than 10 feet 
apart' and the tire width is sufficient to qualify?" 

In answer to Question No. 4 we would refer you to the answer given to 
Question No. 2 and would also refer you to the first sentence of the above 
quoted section of the law. 

To Ernest H. Johnson, State Tax Assessor 

Re: Excise Tax of Servicemen at Limestone 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

April 15, 1953 

I reply to your inquiry of April 13, 1953. You state that servicemen in 
quarters at the Limestone Air Base sometimes register motor vehicles in 
Maine, prior to which they are compelled to obtain an excise tax receipt. 
You inquire to what town the excise tax should be paid. 

Under the Soldiers' and Sailors' Civil Relief Act, 50 U.S.C.A., Section 574, 
the serviceman is exempt from any such tax in Maine if he has paid his 
excise tax in the state of his domicile. Otherwise, the exemption does not 
apply. I assume that in the cases you mention, no excise was paid to the 
state of domicile. 

The next question is whether the registrant is "occasionally or temporarily 
residing" in a municipality. As you know, the municipality has no functions 
of government in the Limestone Air Base, the Federal Government having 
assumed "exclusive jurisdiction" under Section 12 of Chapter 1, R. S. 1944. 

As I see the statute, its literal clear meaning calls for a tax but there is no 
literal clear meaning concerning to what municipality the tax should be paid. 
We are, therefore, left, in my judgment, to reasonable construction, the 
duty being clearly based upon the serviceman to pay a tax if he is not going 
to pay one in his home jurisdiction and if he is going to register the car in 
Maine. 

Essentially, taxes are bills for services rendered by governments. The 
excise tax is payable to the town of residence because that town affords the 
government services which the taxpayer ought to pay for. Pursuing the 
reason for the statute to its logical limit, the excise tax in question ought to 
be paid to the Town of Limestone. It is that town which affords police 
protection, street maintenance, and other government benefits. 
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