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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calendar years 

1951-1954 



March 23, 1953 

To Earle R. Hayes, Secretary, Maine State Retirement System 

Re: Park Employees - Participating Local Districts 

We have your memo stating that a committee elected by the Town of 
Pittsfield annually receive under the provisions of a will certain moneys to 
be expended in the care of a public park, in that town, and that the question 
is raised as to whether or not the employee or employees involved should 
be considered as town employees for purposes of Social Security coverage. 

Section 3 of Chapter 84, R. S., provides that a town may accept such a 
gift, and the purpose fulfilled by town employees in taking care of the 
property is a valid municipal purpose. 

It is therefore our opinion that the employees would be employees of the 
town for the purpose of Social Security coverage. 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

To Honorable Emery S. Dickey, House of Representatives 

Re: Validation Act in Jackson 

March 27, 1953 

This decision is based upon the following facts and it should be understood 
that any material deviation therefrom may change this opinion. 

Facts: A certain gentleman was challenged as to his ability to read our 
Constitution or to write his name, during their last town meeting, all in 
accordance with Article XXIX of the Constitution of Maine. Failing to 
comply with the request of the moderator to prove his ability in this respect, 
he was refused the right to vote at said town meeting and withdrew. There 
is now some feeling that because this gentleman cast votes in all town proceed­
ings since 1946, all actions taken at those meetings and more especially at the 
referendum on the school district, are invalid, because an illegal vote was 
accepted. I am assuming that all decisions registered were by more than a 
a bare majority of one vote. I have attempted to ascertain the vote on the 
school district from the Secretary of State, but he has no record of the result, 
which the town clerk should have forwarded to him some time ago; so 
once again I will assume that it was accepted by more than a majority of 
one vote. 

On the foregoing facts, it is my opinion that no validation act is necessary. 
fo is generally held that the reception of illegal votes at an election does not 
affect the validity unless it is shown that their reception affected the result. 
18 Am. Jur. 351 §260, Reception of Illegal Votes. The decisions of our 
courts are in accord with this rule. Prince v. Skillin, 73 Me. 361, and I quote 
therefrom: 

"The mere circumstance that improper votes were received, will not 
vitiate an election." 
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One can readily see that if the rule were otherwise, there would be no 
certainty to any election, to any office, to any tax levy. If my assumptions 
are not correct, then the true facts should be brought forward so that we 
can evaluate the situation in its true perspective. 

ROGER A. PUTNAM 

Assistant Attorney . General 

To W. H. Deering, Treasurer, Augusta State Hospital 

Re: Patients' Funds 

We have your letter posing the following questions: 

April 3, 1953 

1. "Can the hospital retain funds that were in the possession of a mental 
patient at the time of his commitment, or accumulated by him during the 
period of his commitment, these funds being in the custody of the hospital, 
for the payment of reasonable expenses of his support furnished by the 
Augusta State Hospital? 

2. "Is it necessary for the hospital to have the consent and approval of 
the patient to withhold any part of his funds for the State at the time of 
his discharge?" 

Your first question is answered in the negative, if you mean the retention 
of funds without the approval of the patient. 

The answer to Question 2 is "yes." 

We feel that in no instance should you make an agreement with a minor 
who is being discharged from the hospital, but that such agreement should 
be made with the guardian of the minor. We do feel that in each case where 
a patient is being discharged from the hospital, having funds of any substantial 
amount on deposit, an attempt should be made to reach an agreement that a 
portion of those funds can be retained by the hospital and credited for the 
payment of bills for his board and care or support. 

We think, further, that each case should be considered on its own merits 
and that no attempt should be made to retain funds when such retention 
would create a real hardship on the person being released. 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

To Paul A. MacDonald, Deputy Secretary of State 

Re: Legal Loads of Trucks 

April 15, 1953 

We have your memo requesting answers to questions concerning the 
interpretation of section 100 of Chapter 19 of the Revised Statutes, as amended, 
which statute deals with the load in pounds that may be carried by a group 
of axles on commercial vehicles. 

The pertinent portions of the statute which are to be considered read as 
follows: 
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