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schools in any city or town. It must be taken as unquestioned that the Indian 
children living in Indian Township near Princeton are on the Reservation. 
This office by opinion of July 19, 1948, said: 

"I have checked the Indian Treaties, and I find that in the Maine Re­
solves of 1843, on page 264, a treaty agreement was signed by a committee 
appointed by the General Court of the Commonwealth of Massachusetts 
to treat with and assign lands to the Passamaquoddy Tribe and others 
connected with them; and in that Treaty they set off Township No. 2 in 
the First Range surveyed by Mr. Samuel Titcomb in 1794, containing 
about 23,000 acres more or less, which in my opinion would make this 
territory a part of the tribal reservation of the Passamaquoddy Tribe." 

We think that these considerations can lead to only one conclusion. That 
is that the legislature has and now does follow a policy of providing for 
separate education facilities for Indian children living on the Reservations of 
elementary and secondary school age. This policy appears to have been de­
viated from in 1928, but to be again reinstated in 193 3 and by legislation 
thereafter to date. These separate facilities are now administered by the De­
partment of Health and Welfare. We conclude that the Department of 
Education is without authority to expend funds to provide educational 
privileges for Indian children living in Indian Township. 

To more specifically answer your questions, 

1 a. The Department of Education may not operate a school for Indian 
children in Indian Township, the operation of such school 
being the duty of the Department of Health and Welfare. 

b. The Department of Education may not purchase tuition privileges 
for such Indian children. (See Sec. 364 of Chap. 22, as amended 
by Chap. 349, Sec. 43, P. L. 1949.) 

c. The Department of Education may not provide transportation for 
Indian children in Indian Township to a school operated at Peter 
Dana Point by the Department of Health and Welfare. Transpor­
tation is such an essential part of education facilities today that the 
providing of transportation to Indian children in Indian Township 
to the Peter Dana Point school is within the jurisdiction of the De­
partment of Health and Welfare. 

In answer to the second question, it must follow that since the Department 
of Education is without authority to expend funds for Indian children in 
Indian Township any expenditures made by the Department should not be in­
cluded in the computation of the statement of school expenditures for the 
assessment of a school tax on whites living in Indian Township. 

MILES P. FRYE 

Assistant Attorney General 

January 5, 1953 

To Honorable Burton M. Cross, Governor of Maine 

Re: Power of Governor respecting Chairman of Liquor Commission 

You have inquired whether you may revoke the appointment of the Chair­
man of the Maine Liquor Commission and appoint someone else as Chair-
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man. There is no thought, we understand, of attempting to shorten the Chair­
man's tenure as member of the Commission. 

Section 3, Chapter 57, R. S. 1944, amended by P. L. 1947, Chapter 250. 
provides: 

"The State Liquor Commission, as heretofore established, shall consist 
of three members to be appointed by the governor, with the advice and 
consent of the council, to serve for three years and may after notice 
and hearing be removed for cause by the governor and council. The 
governor shall designate one of the members to be its chairman and not 
more than two members thereof shall belong to the same political party. 
Any vacancy shall be filled by appointment for a like term." 

From the foregoing it is evident that while the appointment of a person 

to the Liquor Commission as a member must be with the advice and consent 
of the Council, the designation of one of the members to be Chairman is 
made by the Governor alone. 

The general rule is stated in 43 Am. Jur., Public Officers, section 183: 

"When the term or tenure of a public office is not fixed by law, and 
the removal is not governed by constitutional or statutory provisions, the 
general rule is that the power of removal is incident to the power to 
appoint." 

Applying the general rule to the present occasion, the power to designate 
one member as Chairman resides in the Governor. It would, therefore, appear 
that the power to alter the designation remains in the Governor as an incident 
to his power to make the original designation. 

Section 6, Article IX, of the Maine Constitution provides: 

"The tenure of all officers, which are not or shall not be otherwise 
provided for, shall be during the pleasure of the Governor and Council." 

This language from the Constitution is construed by the Supreme Judicial 
Court in a manner that leaves no doubt that the same person who appoints 
may remove, in the absence of statutory or constitutional restrictions. In 72 
Me. 549, the Supreme Judicial Court was asked whether the Governor might 
terminate the tenure of office of the Reporter of Decisions. The Reporter 
was appointed by the Governor with the consent of the Council. The Court 
was of opinion that only the Governor and Council could revoke where the 
Governor and Council had appointed. Ref erring to the language of the Con­
stitution just quoted, the Court said: 

"The general rule is that appointments are by the Governor with the 
advice and consent of the Council, and the tenure is during their pleasure. 
The tenure may be at the pleasure of the Governor alone, when he has 
the appointing power without advice or consent of his Council. The 
cases 'otherwise provided for' are those where the appointing power is 
vested in the Governor alone - and the power of removal being an in­
cident to that of appointment is in his hands, or there is a constitutional 
limitation upon the conditions and duration of official tenure." 

In 125 Me. at 533, the Court refers to a presumption that, 
"even if not expressly provided, the power of removal is vested in the 

same body which appointed." 

196 



We have inspected the comm1ss10n of the present Chairman and find that 
he was designated Chairman "for the term of his appointment as member there­
of ... unless sooner removed pursuant to law." It is doubtful if this purports to 
designate him chairman for the entire duration of his membership. If it 
does, it is ineffective. 91 A. L. R. 1097. There are many cases in which courts 
have held that the tenure stated by statute controls and no express language 
in the appointing words can change that tenure. 

It is our conclusion that you may designate someone else in the Liquor 
Commission as Chairman and that, when you do so, any previous Chairman­
ship will be at an end. 

BOYD L. BAILEY 

Assistant Attorney General 

January 5, 1953 

To W. D. Deering, Treasurer, Augusta State Hospital 

Re: Safe Deposit Box of Inmate 

... It seems that one of your patients has a safe deposit box, rental for which 
is overdue. You ask if you have the authority to have the keys of this safety 
deposit box turned over to the bank so that the box can be opened in the 
presence of some interested party in order to ascertain if there are any 
valuables in the box. 

It is our opinion that section 87 of Chapter 164 of the Revised Statutes, as 
amended, giving the bank authority to open a safety box under such con­
ditions, should be followed. We do not believe that you should intervene in 
the private matters of a patient, but that it should be done by a legally ap­
pointed guardian or under other provision of law. 

JAMES G. FROST 
Deputy Attorney General 

January 15, 1953 

To the President of the Senate, and the Speaker of the House 

Re: Legislative Research Committee 

A question has arisen concerning the tenure of members of the Legislative 
Research Committee under Sections 23-33, Ch. 9, R. S. 1944, as repealed and 
replaced by Chapter 392, P. L. 1947. This is whether members of the 95th 
Legislature appointed to this Committee who did not stand for re-election or 
who have returned to the Senate after original appointment from the House 
continue as members of the Committee on and after January 7, 1953, the date 
of the convening and organizing of the present Legislature. 

At the outset it will be proper to point out that the Legislative Research 
Committee is a creature of the Legislative Branch of our State Government 
and not of the Executive Branch. This is clearly shown by the appointive 
powers, functions and duties required by the statute. Ordinarily a legislative 
committee has no power to sit after adjournment sine die. However, power 
may be given to a legislative committee to sit during the interim between 
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