
 
MAINE STATE LEGISLATURE 

 
 
 

The following document is provided by the 

LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY 

at the Maine State Law and Legislative Reference Library 
http://legislature.maine.gov/lawlib 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Reproduced from scanned originals with text recognition applied 
(searchable text may contain some errors and/or omissions) 

 
 



This document is from the files of the Office of 

the Maine Attorney General as transferred to 

the Maine State Law and Legislative Reference 

Library on January 19, 2022 



To: Joseph M. Trefethen 

Re: ·iwe{?rospecting for Minere.le 

November 20, 1952 

Sta ta Geologist 
0 reno, Maine 

----vL6 

In answer to your quel!ltion relr.i.tive · to· your duties to inform 
tbElpwers of lands upon which certain minerals have been 1ocated, I 
thihk that the answer is found in Section 12 of Chapter 298 of the 
P. L. of 1951 adding additional sections to Chapter 36 of the ~. ~. 
of 1944 • . 

Sec. 1.3. Procedure after discovery of a deposit. After 30 days 
from the effective date of sections 12 to 14, inclusive, and 'Within · 
30 days after the discovery of .any deposits, the prospector shall iive 
written notice thereof to the Maine mining 'tureau, describing particular­
ly the na1nre and situation of the deposit, and the q.ate of discove17 
and shall also record the discove17 in the manner provided in section 
5 for recording claims in the registry or deeds in the coµntq where 
the discove17 was ma.de. After giv~g such notices ,and making the 
recording the prospector shall notify the o"Wner of the land. 

'the answer seems to be this, if you are the prospector then you 
have the duty to inf'o:rm the owner, Il you give noti-ce and record. !t 
m,q well be noted -that the giving of notice may well be a condition 
precedent to the right of the prospector to claim his 'test interest 
0£ 5'/o. If more epecifical.ly your question is: Must I, as State Geologist 
give notice to the ovner -when I learn or the discovery, as part· of rq 
off'ical duty? I would answer that question in the negative. First there 
is not statllte requiring the State Geologist to give this· notice, 'When 
he learnsof a discove:cy by virtue or his office. Secondly, if a pros­
pector makee a discover., and wishes to claim hie rights, he DB1St give 
notice so the owner is informed of the si 'tllation. ' 

Roger A: Putnem 
Assistant Attorney General 


