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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calendar years 

1951-1954 



To Melvin E. Anderson, County Attorney, Aroostook 

Re: Labor of Prisoners 

September 23, 1952 

. . You ask the opinion of this office as to whether or l)Ot county commis­
sioners can place prisoners in the county jail to employment without the 
consent of the sheriff, under the provisions of either section 20 or section 25 
of Chapter 79 of the Revised Statutes. 

It will be noted that in both said sections it is stated that the county 
commissioners "may authorize" the employment of prisoners. A complete read­
ing of the statutes relative to county commissioners and sheriffs would shmv 
that the county commissioners, political officers of the State, are primarily 
the finance officers of the county and that the sheriff has absolute and 
exclusive custody and charge of all prisoners confined in the jail. The sheriff 
is the one primarily liable for the safekeeping of the prisoners and it is our 
opinion that the county commissioners may not order such prisoners to work 
outside the jail without first receiving the permission of the sheriff. 

To this effect we draw your attention to Sawyer v. County Commissioners, 
116 Maine, 408 at page 412, where the provisions under consideration here 
have been directly considered. With respect to the words, "may authorize," 
it is there said: 

"This last provision is significant. The commissioners are not permitted 
to set the prisoners at work, themselves. They can only authorize the 
keeper of the jail to do this." 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

September 24, 1952 

To Earle R. Hayes, Secretary, Maine State Retirement System 

Re: Options 

This will acknowledge receipt of your memo of September 23, 1952. 

You state that on the application required by your System, Alga L. Towle 
designated her stepfather as her beneficiary. You further indicate that Miss 
Towle attained eligibility for retirement, but died before she elected one 
of the options provided under section 10 of Chapter 60, R. S., as amended. 
You then inquire if a stepfather can be considered to conform to the pro­
vision of the law above referred to, which names "father" as a beneficiary in 
such cases. 

We do not believe that the problem as to whether or not a stepfather 
can be considered to be included in the term "father" is involved in this case. 

We interpret the effect of section 10 of Chapter 60 to mean: 

1) upon the death of a person who has attained eligibility for retirement 
but has not elected one of the optional forms permitted by section 10, then 
in such event it is as if Option No. 2 had been elected. Option No. 2 provides 
for payment after death of the employee "for the life of the beneficiary 
nominated by him by written designation. 
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2) In the absence of the designation of the beneficiary, then the law steps 
in and states to whom payment shall be made: " ... provided further, that 
in the absence of the designation of a beneficiary, these benefits shall accrue 
to his next of kin, who for the purpose of this section shall be defined to be: 
wife, husband, father, mother." 

According to your memo Miss Towle filed an application with you on 
which she indicated her choice of beneficiary - her stepfather. Under the 
provisions of Option No. 2, read in conjunction with the first paragraph of 
section 10, her stepfather, having been duly designated as beneficiary, should 
receive the payments contemplated under Option No. 2, and the question as 
to whether a stepfather can be considered to be included in the term "father" 
is not here present. In other words, under the Act, an employee may name 
any person as beneficiary, and under the circumstances described above, that 
beneficiary is entitled to the benefits set out in Option No. 2, notwithstanding 
relation or kinship or absence of relation or kinship to the employee. See 
section 1, "Definitions" (Beneficiary). It is only where the employee has 
failed to designate a beneficiary that the law states that benefits should accrue 
to the next of kin. 

To Frederick P. O'Connell, Director 

Re: Loss of Re-employment Rights 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

September 25, 1952 

Dept. Veterans' Affairs 

This office has been requested to give its interpretation of section 23, 
Chapter 59, R. S. 1944, and section 3, Chapter 60, R. S. 1944, as applied to 
the following problem. 

An individual having been regularly employed for a period exceeding six 
months, is duly called into the service of the United States. After a period 
of time in the service the individual writes to his former department head 
requesting that the sum of money contributed by him into the Retirement 
System be withdrawn and forwarded to him. In answer to the request the 
department head informs him: 

"It is too bad that you have to take this action as it automatically means 
cancellation of your leave of absence and your complete severance from 
State Service. In other words, the only way you can collect this money is 
through resignation. Upon receipt of the form we will file a Separation 
Notice." 

Upon receipt of this letter the individual submitted his resignation and an 
amount of money representing his contribution to the Retirement System, 
plus interest, was returned to him. 

Upon being discharged from the Armed Forces, that individual now desires 
to be re-employed by the State and contends that, being an honorably dis­
charged veteran, he is entitled to re-employment rights. 

The question is then: Is an employee, under the factual circumstances as 
outlined above, entitled to re-employment rights under our laws? 
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