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April 23, 1952

To Waldo Burgess, Representative
Re: Absent voting

We have your letter posing five questions relative to voting
at primary electiomns.

We can answer only the first two questions with any degree of
¢certainty, the last three not containing sufficient facts.

'W(1l) Provided John Joneg name is on the yoting check list and
he has never been enrolled In any party, can he choose his party and
enroll on Election day?" | '

Under the provisions of Chaptexr 4, Sections 2 and 27, it appears
that a voter may change hig enrollment at ,any time, provided he does
not vote Iin any politiecal caucus or primary election within six
months thereafter; and provided he has not been enrolled, he may
enrall the day of the election, if he has not vpted at caucus or
primary election, as a member of any political party, within six
months last past.

, "(2) Can an absentee ballot be mailed to an absentee vpter without
a written request from the absgentee voter?”" : _

This question seems to be answered by Section 6 of Chapter 6 and
Sections 3 and 4 of Chapter 92, P&SL 1944. Thege sections provide
that absentee ballots may be provided voters upan written request,
Upon the presence of these words we are inclined to believe that it
1s onty upon written request that these absentee ballots may be gent
to voters.

With respect to your last three questions we should like to make
the statement that generally a sgldier retaing as his voting residence
the town from which he was inducted or the town of which he was a
regident at the time of his enlistmernt in the Armed Forces. We have,
as most States have, speeial provisions relative to the voting of
members of the Armed Forges, and these laws assume that the soldier
1g still a resident of the town from which he was inducted or enlisted.

‘A soldier's stay at an Army camp is usually indefinite and for
that reason most jurisdictions hold that he cannot become a resident
of the town in which he 18 stationed as a member of the Armed Forces.
This, of course, is a general statement and cannot be assumed to be
a rule where a soldier has his entire family in a particular town
and, not having voted, intends to make that town his permanent resi-
dence. In the latter case we feel that he 18 clearly a resident of
that town and should be granted voting privileges.

James G, Frost
Deputy Attorney General
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