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To Frants. Carpenter, Treasurer 
Re: Dep-os1 ts of State FUnds. 

April 25, 1952 

In your memo of April 2, 1952, you ~sk for an·interpretation or 
Section 11 of Chapter 15 of the Revised Statutes of 1944. The last 
paragraph of th_at sect1~n, with 'Which we ar~ concerned, 1s here quoted: 

"No sum exceeding an amount equal to 25~ of 
the capital, surplus, and undi vide.d profits of 
any trust- company or· national bank or a sum ex­
ceeding an amount· equal to 25~ of the reserve fund 
and undivided profit account of a mutual savings 
bank shall be on d epos 1 t therein at any one time. 
The above restriction shall ·not apply -to deposits 
subject to immediate withdrawl available to meet 
the payment of any bonded.de~ts or interest or to 
pay current · bills or exp ens es of the st ate. 11 

In·your memo you state that the State Auditor in his report 
:f'or the period July 1, 1950 to June 30, 1951, under the heading:=· ~f 
"Recommendations" states: ·· .. · 

11The State Treasurer should analyze· the·balanoes on deposit with 
State hanks to determine .if any deposits exceed the legal limi_tations. 
Chapter 15, Section 11, Reviaed Statutes of 1944, provides in part,. 

"No sum exceeding an amount equal to 25~ of the cap1 t·a1, surpli.s, 
and undivided profits of any trust comf,any, or national bank •• shall 
be on deposit therein at any one time.' 

You refer to an opinion dated June 29, 1950, of Ralph W. Farris, 
then Attorney General, ask if this office is in agreement with that 
opinion, and state that your present problem deals with funds on de~ 
posit in banks, which funds exceed the 25% limitations contained in 
Section 11 of Chapter 15 and are subject to immediate withdrawal by 
the Treasurer of State, but remain in the banks year after year. 

You will note that the xceptlon to ·the 25~ restricrion is only 
if the sums are subject to immediate withdrawal, available to meet 
the payment of any bonded debts, or interest, or to pay current bills 
or expenses of the State. The sums to which you refer, although subject 
to immediate withdrawal, are not available to ~eet the payment of any 
bonded debt or interest or to pay current bills or p•penses of the State, 
because, as you say, they are. left in the banks year after year. 

It is the opinion of this_ office ·that such funds as you refer to, 
deposited in banks and left there for long periods- of time, must be in 
en amount not to exceed 25% of the oapital,.surplus, etc., as set out 
in the first sentence of the p·aragraph under consideration. 

We are in complete agreement with Mr. Farris's opinion of June 
29, 1950, and you will note that he interpreted Section 11 of Chapter 
15 in the _same manner in which this office now interprets it. We quote 
here from that opinion: 



."Therefore it is my opinion that the 25% restriction in this 
section does not apply to deposits that are subject to immediate 
withdrawal in checking accounts in the banks wbich·are deposited 
for the purpose of meeting payment of bonded debts, interest or 
to pay.current bills or other expenses of the State." 

jgf/o 

Alexander A. LaFleur 
Attorney General 
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