MAINE STATE LEGISLATURE

The following document is provided by the
LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY

at the Maine State Law and Legislative Reference Library
http://legislature.maine.gov/lawlib

Reproduced from scanned originals with text recognition applied

(searchable text may contain some errors and/or omissions)




This document is from the files of the Office of

the Maine Attorney General as transferred to

the Maine State Law and Legislative Reference
Library on January 19, 2022



January 23, 1952

To Bhilip S;’ﬁadswortﬁ Chairman, Bodid of Architects
Re: OQut-of-State Examinatiun »

. . . You ask, "Would there be any objection to the same examina-
tion being given in the three states at the same time, provided grading
of examinations was ratified by the Maine Board?" -

_This question relates to the possibility of the State of Maine
combining its examination for registration with those of New Hampsghire
and Vermont, since these boards have similar requirements and neéeds to
those of the Maine hoard.

It is our opinion that there is no objection to such a combination
of the three States to prepare similar examinations in the three States
at the same timg under the conditions you mention. This power seems to
come well within Section 10 of Chapter 336 of the Public Laws of 1945.

Question #2. "Would there be any objection to a Maine applicant
taking his examination in any of the three stdtes, provided an examina-
tion was also glven in Maine and provided the grading of the examina-
tion was zatifled by the Maine Board?"

Although the provisions of Bection 10 of Chapter 356 appear to
be stated quite broadly, it is our opinion that Maine g plicants
should not be required to take examinations out of the State of Maine.
In fact, we think it would be frowned upon by any court if examinations
given by a Maine board were to be given outside the geographical limits
of the State of Maine,

You also inquire if 4t would be proper for the board to retain .
{egal assistance to draft a new law .to be presented to the next legis-.
ature.

It is our opinion that the third paragraph of Section 4 of Chap-
ter 356 would permit you to employ 1e%a1 advice for the purpose you
have mentioned. With respect to such legal services employed by your
board, we should like to adyise you that such attorney must first re-
celve tge approval of the Attorney General before his services may be
retained,

James G. Frost
Assistant Attorney General
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