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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calendar years 

1951-1954 



December 14, 1951 

Ermo H. Scott, Deputy Commissioner of Education 

Re: Probationary Periods; Contract Forms and Notice of Termination 

We have your memo of November 30, 1951, in which you request that our 
opinion of recent date with respect to probationary periods of teachers be 
expanded. You ask: 

"To what extent, if any, may teaching service accumulated in one munic­
ipality be transferred to a second municipality by which the teacher is 
employed in fulfilling the probationary period of service in the second munic­
ipality, as defined by the Act?" 

In answer to this question, with our understanding of the purpose of the 
probationary period - to permit the employer to observe a particular teacher 
during the period to determine whether or not her services will be satisfactory­
we feel that a part of a probationary period served in one municipality will 
not serve as part of the probationary period required by another municipality. 
The requirements of one municipality may not be at all similar to the require­
ments of another municipality with respect to the ability of a teacher. For 
instance, a teacher, serving in Eastport, before the fulfilment of her proba­
tionary period removes to Portland. It is difficult to assume that her super­
intendent of schools in Portland will be satisfied that the requirements of such 
a small place are the same as those of his city. For that reason we do not believe 
that portions of probationary periods served in different towns can be added 
to fill the probationary period of the last town by which the teacher is em-
ployed. · 

Your second question is: "What adaptations and changes would you suggest 
making on the two forms of contracts as submitted with Commissioner Ladd's 
memorandum, in order that the State Department of Education may prepare 
a suggested basic form for the use of local school boards in contracting the 
services of teachers that will be more in keeping with the provisions of the 
statutory changes as represented by Chapter 203, Public Laws 1951?" 

This office has no suggestions or recommendations to make with respect to 
the suggested form of contract other than with respect to termination of 
services as contained in Exhibit B. We must assume that that provision of 
Chapter 203, P. L. 1951, which provides that the contract of a duly certified 
teacher will be automatically extended for a year unless she receives notice to 
the contrary six months before the terminal date of her contract, has some 
effect. Therefore it is difficult to believe that a teacher's contract can be 
terminated within the six-month period without good cause; that is, with 
mutual consent, by a mere 30-day or six-weeks notice. For that reason we 
believe that, legally, giving notice on May 1st preceding the close of the school 
year, which is in effect approximately six weeks' notice, is without much effect 
in the face of the six-month provision in Chapter 203. Perhaps a provision that 
the contract will be terminated under statutory provisions or sooner with 
mutual consent would be more appropriate. 

This discussion of contracts is pertinent to contracts given to duly certified 
teachers and not to teachers serving under probationary contracts. 
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