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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calendar years 

1951-1954 



November 29, 1951 

To Honorable Frederick G. Payne 

Re: Running Horse Race Commission 

Chapter 289 of the Public Laws of 1949 created the Running Horse Race 
Commission, consisting of three members appointed by the Governor with 
the advice and consent of the Council. Section 1 of that chapter provides 
that one member shall be appointed by the Governor as chairman and one 
as secretary. 

This office has been requested to advise whether a system may be inaugu­
rated whereby the chairmanship will vest in different members of the Com­
mission. In other words, may the Governor appoint another member of the 
Commission to be chairman? 

It is a general rule that when the removal of a public officer is not governed 
by constitutional or statutory provisions, the power of removal is incident 
to the power to appoint. Analagously, we are of the opinion that, as the term 
of the chairmanship of the Running Horse Race Commission is not fixed by 
law, constitutional or statutory, it is within the power of the appointing 
power to determine what the term of tenure of that chairmanship shall be. 
He may therefore by reason of setting up a system whereby the chairman­
ship shall vest in different members at different times or for other good 
reason appoint another member of the Commission to be chairman. 

JAMES G. FROST 

Assistant Attorney General 

To Harland A. Ladd, Commissioner of Education 

Re: Teacher Contract Law 

November 29, 1951 

We have your memo of November 13, 1951, relative to Chapter 203 of the 
Public Laws of 1951, amending Chapter 37, Section 78, subsection V of the 
Revised Statutes of 1944, in which memo you ask the following questions: 

" ( 1) May each community determine the dates of its school year as re­
lated to teacher contracts?" 

The answer to this question is, Yes. The matter of contracts between 
teachers and superintending school committees for employment is a local 
question, and the communities involved may determine the dates at which the 
contracts will begin and terminate. 

"(2) The law provides for an automatic extension of a term contract ' .. 
unless a duly certified teacher receives written notice to the contrary at 
least 6 months before the terminal date of the contract.' 

"Should this notification be a decree of separation, or may it be properly an 
advisement nullifying the automatic extension provision of the law pending 
a later and final decision of the committee on the employment status of the 
teacher? If the latter situation prevails, am I correct in concluding that a new 
term contract must be issued?" 
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Chapter 203 states that after a probationary period subsequent contracts 
of duly certified teachers shall be for not less than two years, and further­
more that unless a duly certified teacher receives written notice to the 
contrary at least six months before the terminal date of the contract the 
contract shall be extended automatically for one year and similarly in subse­
quent years, with a further condition not pertinent here with respect to a 
longer extension of time. 

It is our opinion that this six-month notification of termination of the 
contract amounts to a decree of separation and an advisement nullifying the 
automatic extension provision of the law. The service of a teacher having 
been dispensed with through this provision does not preclude the rehiring of 
the teacher at a subsequent date. Thought should be given here to the fact 
that subsequent rehiring of the teacher would mean that she would receive 
a two-year contract and that not giving the six-month notice would mean 
merely that her contract would continue for another year. The choice here 
is an administrative problem. 

"(3) Can teaching service rendered to a community under a sub-standard 
license be recognized in fulfilling the probationary requirement, should the 
teacher become duly certified at a later time?" 

It is our opinion, strictly, that if one is not presently properly qualified 
to hold a position, that person cannot be considered to be fulfilling a proba­
tionary period on that job. In other words, he cannot be considered to be 
serving a probationary period in a position to which he cannot ultimately 
secure permanent appointment under the same qualifications. However, it 
appears that the probationary period required by this law is a matter of local 
concern and is present in the law so that communities are given an oppor­
tunity to observe the abilities of the teacher concerned. As a result, if a 
teacher at a later date becomes duly certified, it might be unjust, if that 
teacher was to continue in the same position, to be held for a further pro­
bationary period if the town is perfectly satisfied that he is fully competent 
to fill the position. 

"(3-A) To what extent may teaching service to a municipality be inter­
rupted and still qualify as fulfilling the probationary requirement (i.e. could 
service be creditable if a duly certified teacher completed 1 year of service 
in 1930-31, separated for marriage, and returned to complete 2 years of 
service in 1949-51?)" 

It is our opinion that where a probationary period is required as a 
prerequisite to becoming permanently employed in a position, interruption 
of that probationary period nullifies any benefits secured prior to the interrup­
tion. In other words, if a teacher completes one year of a probationary period, 
then separates to be married, and returns ten years later, she would then have 
a full three-year probationary period to serve. 

We may add that if you consider the probationary period with a view to 
its purpose, namely to give the town an opportunity to observe the qualifica­
tions of the teacher, you might assume that the probationary period also is a 
local problem and an administrative one and that local authorities can 
determine whether or not leave of absence, or absence from teaching service, 
is of such a length as to vitiate the probationary period. 
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We have examined the suggested contracts attached to your memo and find 
that on the whole they are not inconsistent with the law. However, in 
Exhibit A and Exhibit B the thirty-day written notice and the notice on or 
before May 1st, respectively, may require some modification to distinguish 
them from the ninety-day notice requirement contained in Chapter 203. 

JAMES G. FROST 

Assistant Attorney General 

December 3, 1951 

To Irving W. Russell, Superintendent of Public Buildings 

Re: Formal Contracts 

In your memo of October 17th you inquire as to the necessity of obtaining 
formal contracts in cases where construction or repair of buildings involves 
a total cost of more than $3000. 

The question as propounded is not one which can be explicitly answered 
without a better knowledge of just what facts gave rise to the question. To the 
necessity of there being a contract in instances where construction or repair 
of buildings involves a total cost of more than $3000, the answer is, "Yes." 
See opinion of the Attorney General dated September 28, 1909. What m 
fact constitutes a contract is another question. 

Section 43, Chapter 14, R. S. 1944, spells out the requirements leading to 
a valid contract relative to the construction and repair of buildings at the 
expense of the State involving a total cost of more than $3000, stating that 
the contract shall be awardep by a system of competitive bids, and in subse­
quent sections the provisions to be followed with respect to such competitive 
bids are described. 

An unconditional acceptance, by the proper authorities, of a bid submitted 
pursuant to a proposal or advertisement for bids for such a contract as you 
inquire about (for public work, etc.) upon the basis of plans, specifications, 
and terms of such proposal, and offering to do the work in accordance with 
the specifications, converts the off er into a binding contract. The need for an 
unconditional acceptance is necessary to meet the requirement of a valid 
contract that there be mutual consent. See Howard v. Maine Industrial School 
for Girls, 78 Maine 230. Under the above circumstances, there is a binding 
contract even though a formal bidder's contract has not been executed. Thus, 
a contractor, his bid having been unconditionally accepted, can enforce the 
contract, even though a "formal" contract has not been executed. Once these 
provisions have been complied with and the bidder's offer is accepted, 
unconditionally, a valid contract results. 

If, however, the acceptance is conditional, depending upon whether the 
bidder must comply with a further requirement, such as a forfeiture bond, 
fulfilment of a performance bond, or other condition or restriction prescribed 
by the Governor and Council, then in such case there is not, at that point, 
a binding contract, until such condition is complied with. 

Notwithstanding the legal aspects of the circumstances involving bids and 
specifications outlined above, we recommend that in all instances involving 
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