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anything to the contrary notwithstanding, retirement is compulsory at attained 
age 60. 

These sections place such individuals in a different status from that of the 
ordinary State employee who would not be eligible for retirement benefits 
until attained age 60 and would not be required to retire on a compulsory 
retirement basis until age 70. 

You ask if such individuals, wardens of the Department of Inland Fisheries 
and Game, or guards at the Maine State Prison, who become members of 
the System subsequent to July 1, 1947, are accorded the same benefits granted 
by subsections III, IV and VI of Section 6-A, or receive the regular retire­
ment benefits available to all employees under the general provisions of the 
law. 

This question, with respect to actual problems arising out of the above 
quoted sections of the Retirement Law, is premature by some 20 years. Your 
question affects a person coming into the service subsequent to July 1, 1947, 
relative to whom no problems of retirement will arise until he has been in 
the service for 25 years, or not earlier than 1972. 

For this reason we would hesitate to give an opinion on a statute which is 
susceptible to different meanings. On its face, it would seem discriminatory. 
We suggest, therefore, that if you question the functioning of these sections 
as to one who comes into the service subsequently to July 1, 1947, then the 
problem be presented to one of the forthcoming Legislatures for clarification. 

JAMES G. FROST 

Assistant Attorney General 

November 7, 1951 

To Lieut. John deWinter, Director, Traffic Division, State Police 

Re: Railroad Crossings - School Buses 

We have your memo of November 1, 1951. You state that in several 
instances school buses must stop because of Chapter 19, Section 37-A, of the 
Revised Statutes of 1944, at sidings or spur tracks when some of these 
crossings are not even marked as such with proper railroad warning signs. 
You then ask, "Could Chapter 19, Section 2 7 A be interpreted so as not to 
require stopping for railroad tracks where railroad warning signs are not 
posted?" 

Chapter 235, Public Laws, 1951, amending Chapter 19 of the Revised 
Statutes of 1944, reads in part: 

"All school buses when carrying children shall come to a full stop 
before crossing any railroad track or tracks, such stop to be ,made at a 
point not more than 50 feet and not less than 10 feet from the nearest 

rail; ... " 
This statute requires that a school bus stop before crossing any railroad 

track or tracks and it does not permit an interpretation requiring that such 
buses stop only for railroad tracks where railroad warning signs are posted. 
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It is our opinion that the reasonable intent of such Act is to give children such 
a safeguard as is present only when the buses stop at all tracks. 

JOHN S. S. FESSENDEN 

Deputy Attorney General 

November 7, 1951 

To Philip A. Annas, Associate Deputy Commissioner, Education 

Re: Inspection of Private Schools 

We have your memo of October 11, 1951, relative to Section 3, paragraph 
XII of Chapter 3 7 of the Revised Statutes of 1944 which provides that the 
Commissioner shall 

"cause an inspection to be made and to report to the school committee 
his findings and recommendations whenever the superintending school 
committee or the superintendent of schools of any town or any 3 citizens 
thereof shall petition him to make an inspection of the schools of said 
town; .. " 

You state that three citizens of the Town of Kittery have petitioned the 
Commissioner of Education to inspect the schools of Kittery, giving special 
attention to Traip Academy. You further state that there exists a contract 
between the Town of Kittery and Traip Academy for the schooling of the 
secondary school students in that town; that the Town of Kittery receives 
State aid because of this contract, and that Traip Academy receives direct 
aid from the State. Traip Academy is under the control of a joint board 
consisting of the trustees of the academy and the school board members. You 
then inquire if the Commissioner is required to make the inspection as re­
quested in the petition, in accordance with paragraph XII of Section 3. 

In so far as the petition addressed to you requests an inspection to be made 
of the schools of the Town of Kittery, there is no question, of course, that 
under the provisions of paragraph XII you have authority to inspect all the 
public schools of the town. With respect to that part of the petition asking 
for an inspection of Traip Academy you have authority to make such an 
inspection: 1) in so far as the other provisions of Section 3 as amended im­
pose upon you a duty as to private schools; 2) in our opinion you have the 
further authority to inspect the academy in so far as you have supervisory 
control wherein the academy's activities become quasi-public in their nature 
in that those activities are: a) operated under a contract; b) operated pursuant 
to a joint board; c) so far as public school funds of the town are concerned; 
and, d) so far as the operations involve qualifications for State subsidies. In 
other words, with respect to anything coming within the scope of the 
authority granted to you by the legislature to control activities of private 
schools you may inspect; and with respect to anything coming within the 
scope of legislative authority granted to you to supervise, control or veto 
arrangements made by a private school whereby it performs quasi-public 
functions you will have authority to inspect. 
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Deputy Attorney General 


