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payments are expected to be derived and give reasonable assurance that such 
sources will be adequate, for such purpose. Whether or not proof of financial 
responsibility annually is a practicable method of assuring the State agency 
that such sources will be adequate is an administrative problem. It seems 
reasonable that the State agency cannot permit a political subdivision, because 
of an annual financial responsibility proof, to be a member one year, fall out 
the next year, and be re-admitted the third year, all because of the results 
of said proof. Perhaps for that reason the answer to Question 3 should be, 
No. However, paragraph B must be complied with in some manner acceptable 
to the State agency and with respect to that answer we feel that it is an 
administrative problem. 

Question 4. "If an agreement were to be entered into by the Maine Re­
tirement System and the Portland Housing Authority, which has been operat­
ing in Portland, Maine, as a political subdivision of the State, under the pro­
visions of Chapter 260, Public Laws of Maine, approved April 5, 1943 as an 
emergency act, and the present Authority's powers should cease to exist in 
accordance with that law, and a new Housing Authority was created by the 
City of Portland, Maine, in accordance with Maine Public Law H. P. 2089-
LD 1561 Chapter SIA-approved 5-7-49, would the agreement entered into now 
be cancelled and a new agreement be entered into with the new Authority?" 

With respect to this question the answer cannot be, Yes, or, No. When 
the present Authority's powers cease to exist in accordance with Federal and 
State laws, the then existing contract between the Authority and the State 
agency would be cancelled. Whether or not a new agreement would be 
entered into with the new Authority is a question that could be answered 
only at that time, depending upon whether the new Authority would be 
then acceptable to the State agency. In great part the answers to Question 4 
and Question 2 are the same, Question 4 adding only the question of whether 
a new agreement would be entered into with the new Authority. 

JAMES G. FROST 

Assistant Attorney General 

November 2, 1951 

To Earle R. Hayes, Secretary, Maine State Retirement System 

Re: Wardens 

Subsections Ill and IV of Section 6-A of Chapter 384, Public Laws of 
1947, provide special retirement benefits of wardens of the Department of 
Inland Fisheries and Game and to the deputy warden, the captain of the 
guard, and any guard of the State Prison. 

These sections provide that if such person is a member of this (Retire­
ment) system on July 1, 1947 and has creditable service of at least 25 years 
in that capacity, or in the case of the prison work, in each or all capacities, 
he may retire at Yz of his average final compensation, provided such retire­
ment is requested by either the member or the Commissioner. 

Subsection VI of said section states that in order to obtain the benefits 
of subsections III, IV and V of this section, the member must have attained 
the age of 55, must have served 25 years in one of the above capacities, and 
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anything to the contrary notwithstanding, retirement is compulsory at attained 
age 60. 

These sections place such individuals in a different status from that of the 
ordinary State employee who would not be eligible for retirement benefits 
until attained age 60 and would not be required to retire on a compulsory 
retirement basis until age 70. 

You ask if such individuals, wardens of the Department of Inland Fisheries 
and Game, or guards at the Maine State Prison, who become members of 
the System subsequent to July 1, 1947, are accorded the same benefits granted 
by subsections III, IV and VI of Section 6-A, or receive the regular retire­
ment benefits available to all employees under the general provisions of the 
law. 

This question, with respect to actual problems arising out of the above 
quoted sections of the Retirement Law, is premature by some 20 years. Your 
question affects a person coming into the service subsequent to July 1, 1947, 
relative to whom no problems of retirement will arise until he has been in 
the service for 25 years, or not earlier than 1972. 

For this reason we would hesitate to give an opinion on a statute which is 
susceptible to different meanings. On its face, it would seem discriminatory. 
We suggest, therefore, that if you question the functioning of these sections 
as to one who comes into the service subsequently to July 1, 1947, then the 
problem be presented to one of the forthcoming Legislatures for clarification. 

JAMES G. FROST 

Assistant Attorney General 

November 7, 1951 

To Lieut. John deWinter, Director, Traffic Division, State Police 

Re: Railroad Crossings - School Buses 

We have your memo of November 1, 1951. You state that in several 
instances school buses must stop because of Chapter 19, Section 37-A, of the 
Revised Statutes of 1944, at sidings or spur tracks when some of these 
crossings are not even marked as such with proper railroad warning signs. 
You then ask, "Could Chapter 19, Section 2 7 A be interpreted so as not to 
require stopping for railroad tracks where railroad warning signs are not 
posted?" 

Chapter 235, Public Laws, 1951, amending Chapter 19 of the Revised 
Statutes of 1944, reads in part: 

"All school buses when carrying children shall come to a full stop 
before crossing any railroad track or tracks, such stop to be ,made at a 
point not more than 50 feet and not less than 10 feet from the nearest 

rail; ... " 
This statute requires that a school bus stop before crossing any railroad 

track or tracks and it does not permit an interpretation requiring that such 
buses stop only for railroad tracks where railroad warning signs are posted. 
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