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October 31, 1951

To Ernegt H. Johnson, State Tex Assessor
Re: BSales Tax on Demonstrators.

You ask whethexr there is a sales tdax on a sale of & demonstrator
by a dealer to a salegman. The galesmam %'jisy usesthe demonstrator for
six mpnths, more or lesas. When a cugtomer, vants that car, the salesman
sells it back to the dealer, who then sells it to the customer with &
new-car guaranty but at a reduced price. You ask whether the original

sale to the salesman 1is subject to the sales tax.

Thig sale differs from some others in that it is primarily for
regale., However, the automobile 1g in all respects that of the salegs~-
man. He may use it for personal errands and for vacation trips, how=
ever extensive. He insures the car in his own name, not the dealer's.
N_eces‘,sa.rﬂ{ the car must be a new model in the case of any dealer
who 1s gel ing new cars,

Section 2 of the Sales and Use Tax Law defines 4 retail sale as
being for any purpose other than resale. A retall sale must be "for
consumption ox use™. "Use" 13 defined to include the exercise in this
Stats. of any right or power gver tangible personal gropert'y tncidental
to its ownexrship when purchased by ugser dt retail sale.

Like all other aituatioms, we should view this one in the light
of alllother sgimilar sitpations. Unquestionably, every car is bought
for resale among other things. The cost of ownership is diminished by
whatever turn-in value ma ultimatelﬁ be recelved. In some situationsd,
the resale value is more important tham in other situations. If one
attempty to-make "primary purpose" the test, there is no way of draw-
ing & line to dist nguis'l‘: the case where purchase for usge is the pri-
mary intent and the case where i::chase for resale is primary. Some
automobile salesmen work part rime, For them, their car affords them
transportation not only for the purpose of demonstrat ‘cars but for
taking care of the other business or buginesses in which they are
engaged. Taxable "uge"™ meang ‘use in Maine. A salesman who livés near
the Maine boundary may have :a raoute which causes him to drive very
little in Maine and a great deal outside it, Circumstances change s0
that a car bought primarily for wse outside Maine may actually be usged
mogtly in Maine. The salesman of autdmobiles may leave that pdsition
and work with some other business. To police any rule involving
Mprimary use" would be fraught with difficulties from start to finish,
including the original difficulty of stating the rule.

‘It is my opinion that a car gold to a salesman of automobiles is
his car and should, therefore, be deemed bought for '"comsumption or
use". Both vendor and purchaser anticipate that he will use the gcar
ag he pleases. It is regigtered and insured in his name.

You next inquire about the dealer who uses a new car for demon-
stration purposes rather than selling it to a sdaledman, Unquestionably,
a great many new cars held by the dealer for sale are used for demon-
stration purposes. At the least, the customer may be invited to sit



in the car as it stands on the showroom flagr. Perhaps the car will

be taken from the floor and driven for a short ride. Perhaps the
customer will be loaned the car for a part of a day, a day, or

perhaﬁs a longer period., Section 19, Chapter 19, R. S. '1_945-, ‘pravides
that "a vehicle loane¢d by a dealer to a customer for demongtration or
emergency purpoges may be operated on the dealer's registration plates
for npt more than 7 consecutive days." Obviously, where & customer
s:tmp1¥ gits in the car as it rests on the ghoquqm floor, the dealer's
use of the car is 80 trivial that we should overlook it. It seems to
me within the Assessor's powers to define what is s0 small a use that:
it should be overlooked and to define & taxable nse. My suggestiﬁn in
this redpect is that as long as the car retains its dealer's plates,
we should deem the use non-taxable, I refer, of course, to new cars
held for sale and not to tow trucks used regularly by the dealer for
sexrvie automobiles, I believe that the only way we have of policing
the act 1g to accept the standards set aut by the Bureau of Motar
Vehicles, which, in turn, are reflected by registratiomns. This, hew-
eyver, 1s an administrative matter. _

Further .etnswerin%ayour second quegtion, 1f the use made of the
car .1g so extenaive that it is rea.sonabli "use or congumption™, the
dealer should pay a use tax on the actual cast of the car to him.
When he eyentually sells the car, there will be a sales tax.

d L, Baile
mistant Attgrney General
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