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Mey 22, 1951

To Frederick B. Dodd, Esquire
Fifteen Cross Street, Bangor

+ o+ +Reference is mede to your letter of May 17, 1951, relative
to the right of an employee. who, belng eligible for retirement at a.
future date, wishes to assign his right to a sum of money payable at
hls retirement.as collateral for & present. loan. I cannot tell from
your letter whether you are representing the employee or the bank
contemplating the loan. Anv opinion. that this office might have with
respeet to the subject wlll be purely academlc so far as.the bank is
concerned, as the bank will undoubtedly act only upon the advice of.
its own counsel.

The State Employees' Retlrement System, as established by Chapter
60, R, S. 194)y;, was subsiantially revised by the provisions of Chapter
38l of the Public Laws of 1947. I canhot quite understand your state-
ment that 'upon retirement this employee will be entlitled to 2 sum
estimated at $800., As I read the Retirement statute, upon retirement
he .13 not entitled to a lump sum of money, but on the contrdary 18 en-
titled to & pension or an annuity predicated upon the accumulated
funds which remain in the Fund and are not paid te him. The only pro-
vision that I .know of whereby an individual mey recelve a sum of money
predicated upon the amount that he has pald in towards his own retire-
ment is where such member ceases to be an employee prior to his death
or retirement, in which case he can apply for and will receive the
amount of money that he has paid in on his own behsalf,

Under- these circumstances I see no way in which an assignment
could be made, since as long as the individual remains an employee he
18 not entitled to withdraw the money, and upon his retirement, if e
remaing an employee, he doss not recelve & lump sum settlement.

Of course,  a person may, upon reaching the age of retirement, de-
clde that he wishes to retire and forego the retirement features of the
law and at that time receive the amount that he has pald in, as may any
other person who voluntarily decides to give up his State employment.
This may be what thls employee is planning to do. If so, I still fail
to see how the bank could protect itself sgainst his changing his mind
at the time of retirement, by making application for the retirement
benefits which the law proyides for him . . ;.

John.S, S. Fessenden
Deputy Attorney Generasl
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