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sewerage system. You state that it is your interpretation of Section 23 of 
Chapter 32, paragraph 1, that the Commission cannot enter into an agree­
ment with the Central Maine Power Company for such a right of way for 
a period of more than one year; and you state that the State's interests 
indicate the need of 7725 feet of right of way and private interests beyond 
will require 5075 feet of right of way; and you ask me to give you my 
decision and suggestions on this matter. 

Your interpretation of paragraph 1 of Section 23 of Chapter 32, R. S. 1944, 
is correct. That section provides that the Park Commission with the consent 
of the Governor and Council may sell and convey lands or interests therein, 
or lease the same, provided no lease shall be for a term longer than one year, 
etc. 

My suggestion to your Commission is that you try to make an agreement 
with the Central Maine Power Company to grant a right of way for the 
period of one year, with the proviso that it is to be extended by authority 
of the next legislature, and the Park Commission will request such authori­
zation from the legislature. 

I have talked with a representative of the Central Maine Power Company, 
and the company feels that it should not run power lines over a right of way 
which would be leased for only one year, as they have to make five-year or 
longer contracts with the consumers whom they serve, and it would be very 
embarrassing and expensive to them to take a lease from the Park Commis­
sion for the term of one year and have to vacate after that period without 
assurance that their lease would not be disturbed after the end of the year. 

Another suggestion is that you grant a lease to the Central Maine Power 
Company for such a right of way for a period of one year, to be extended 
at the end of each year by the Park Commission with the consent of the 
Governor and Council for a period of five years or whatever the Commission 
and the Central Maine Power Company can agree upon. 

This is about the only suggestion that I have on this matter, inasmuch as 
your privilege to lease is limited by law to one year. 

RALPH W. FARRIS 
Attorney General 

May 12, 1948 

To Earle R. Hayes, Secretary, Employees' Retirement System 

I have your memo of May 10th, based on a discussion which the Board 
of Trustees of the Retirement System had with me at its last regular meet­
ing, May 7, 1948. The Board requests an opinion as to the payment into 
the System of back contributions by teachers. You call my attention to the 
case which was discussed at the Board meeting on May 7th. 

You state in your memo that this member did not choose to make contribu­
tions to the Maine Teachers' Retirement Association during certain years 
(so-called "free years") between 1924 and 1930 or during certain years which 
were prior to his having attained age 25. The then Teachers' Retirement 
Law provided that teachers need not make contributions during such years, 
if they did not wish to do so. It was also understood, however, under the 
old law, that they would receive no credit for such years, unless they did 
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make the contributions. You call my attention to the prov1s10ns of the 
existing Employees' Retirement System Law, as it appears in Subsection 
VIII of Section 4 of Chapter 384 of the Public Laws of 1947, which provides 
as follows: 

"Prior service credit will be granted to those employees formerly subject 
to the provisions of sections 221 to 241, inclusive, of chapter 37 of the 
revised statutes of 1944 for service rendered prior to their attaining age 
25, provided that such employees pay into the teachers' savings fund 
5% of the salary received during such service, and provided further, that 
for each year of such service such payments shall not be less than $20 
or more than $100." 

It seems to me from a reading of this provision of the 1947 Retirement Act 
and paragraphs A, B, D, and F of Subsection II of Section 14 of said Act, 
that there is a strong inference that a teacher would have credit only for 
what he had paid in; and my opinion is that the Board's position in this 
matter is correct. 

RALPH W. FARRIS 
Attorney General 

May 18, 1948 
To Marion Martin, Commissioner of Labor and Industry 
Re: Section 38, Chapter 25, R. S. 

I have your memo of May 12th, asking for a ruling on Section 38 of Chapter 
25, R. S. 1944, as follows: 

"Does the sentence beginning 'but any employee leaving his or her employ­
ment shall be paid in full on demand at the office of the employer where pay­
rolls are kept and wages are paid' apply only to the corporation, person, or 
partnership engaged in the businesses itemized in the opening statement of 
that section, and which is specific that anyone engaged in those businesses 
must pay weekly to within 8 days of the date of s.uch payment." 

Supplemental to .this question you state, "The problem that has raised this 
question is that a Houlton corporation hired some women to make addresso­
graph plates and refuses to pay them on the ground that they are not engaged 
in any of the stated occupations." 

In answer to your question I will state that in my opinion Section 38 is 
broad enough to cover the Houlton case, as being engaged in making addresso­
graph plates would be either manufacturing, mechanical or mercantile. A 
corporation should not escape the provisions of the statute by resorting to 
such a subterfuge. Our Court has said that in the construction of statutes 
it is the obvious intent rather than the literal import which is to govern. 
It is my opinion that that section was intended to cover all types of work 
where employees must be paid the wages earned by them to within 8 days 
of such payment. Otherwise the legislature would not have provided that 
this section shall not apply to cutting and hauling logs and lumber and the 
driving of same, nor to an employee of a cooperative association, if he is a 
stockholder, etc. 

RALPH W. FARRIS 
Attorney General 
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