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February 4, 1947

To William 5, Linuell, Esquire
Re: Relationship of lcadeuy and City

I received your letter of January 31lst which supplemented your
convyergation witﬁo my Deputy, Mr. Breitbard, during Pabsense- m’:i

our subsequent conversation on the telephone, also giving me a clearex
plcture of the situation which has arisen in 8aco respecting the relad-
tionship of the City of Baco.and Thornton Academy.

When I talked with Commissioner Gilson in Qctober and gave him
my opinion, I was informed that the academy and the City of Saco were
ngierating under a contract and that the trustees refused to have auy-
thing té di whth a joint committee cins_iating of the superirtending
schdol committee of Baco and an equal number of frustees of the -
Aeidt:m% ii_&a oun state, the misstatement of fact to my office was not

W 8

ir, inasmuch as you assure me that the City of Saco and the
‘ have not been "gpefatinx under a contract since Jume, 1946,
That being the fack, (f course it womld not be in order for the City
of Sdco to request the formation of a joint committee,

The city solicitor has written me and talked with me on the
telephone pn two different occasions shput this matter and in the
course of our last conversation onm the telephtme I {nformed him
that there was no contract and, that being the case, it would ndt be
in ‘oyder for the city to pass a vote requesting the Eormatiom »f a
jﬁi.nt 'eom:‘n:l.ﬁt‘-ee of the Academy and the City of Saco, and thus the
matter stands., o

. In your letter of the 23rd ropoumded the follow uestions
and answers which you state see.mmlei: ing 4 :

f{1) Can Thornton Academy be compelled to comtract with the City
of Saco on the theory that Sec. 96 of Ch. 37, R.5. 1944 is
an amendment of the Charter granted the Academy in 18117

‘The answer must be, No.'"

stated that Bection 96 s ter 37 amended the original charter

of the Academy granted in 1

The only question involved in my opinion to the Commissionex
was that if the Academy and the City of Baco had entered into a con-
tract and the amount to be paid under the contract eaqualled or exceeded
the income of the Academy for the preceding year, exclusive of sums
paid ﬂl;:.d Academy by the City of Saco, 2 joint committee should be
requegted.

I agree with o¥ou; and no ruling of this office has ever

#(2) 1If a contract is to be entered into can the Academy be
compelled to mske a contract through the School Committee
under Sec, 96, or may it contract directly with the Council
under Ch. 500 of the Public Laws of 18857

Your answer, I understand, would be that it must be umder
96. My view, that it may be under either."
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. My comment on your angwer to that question i that it must be
inder the provisions of Section 96, as Chapter 500, P. L. 1885, only
duthorizes the Aca to enter into a ¢ontract with the City of Saco
for the tuition of scholars within said eity for one or more years,
and 1f the trustees of the Acag;:{ enter into a contract, it is man-
ggtm:y that there be a joint committee formed as provided in Section

w(3) .If a contract is entered into and joint Board control is
deaired, must it be upon the request of the City, voted
by its City Coumeil? .

The answer must be 'Yes.™
I agree.

W{4) May the Acadenty decline to enter intp a contract unless
the comtract ?rwid,es that the City will not request jodnt
Board control '

The answer muat be -‘Yés.'-"

1t is my opimion that the Academy can decline to enter into a
contract} but the City »f Saco cannot waive the provisions of Section
96, which are mandatory, relating to the formation of a joint conmittes.

®(5) May the City walve its right to request joint Board control
by dccepting & contract providing no request will be made?

',l:hg_'éhswer mugt be 'Yes. '™

I regret to say that that answer is contrary to me interprétation
of Section 96, becatise the City of Saco has a public school system
under the jurisdiction of the Commissioner of Education, gad inm hand-
1ing its school affairs it must be gulded the statuteg governing
same, so that if there was a contract entered into providing that the
city would waive its rught tp request joint board control, and the
smount to be paid under the contract to the Academy should emé or
exceed the amourt of the ineome of the Academy for the preceding year
excluglve of sums paid sald Academy by the contracting town, -a jolnt
committee shall be formeéd; and, as you know, the sald joint committee
shall be empowered to employ teachers, fix salaryes, arrange course¢s .
of study, etc. It is my opinion, 1if rhe city did not request & joint v
board, that the Commissiomer af Education would be justified {n with-
holding the City of Saco's stipend from the public school fund.

. . However, if the trustees see fit to enter into a gentlemen's
é%reeme_nt, with no corntrédct, acceg:i.ng students at the Academy at
8110 per pupil, I agree that neither the Btate nor the City can force
the Academy into a joint boaxd control.

"(6) Can the City educated the chilsdwdnof Saco at the Academy
without a contract?
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The answer, of sourse, ias 'Yes.'" Under Sec. 98 of Cha, 37
it must pay the tuition of any student desiring to go to
the Academy."

, I dgree. . .In the amendment to Section 98, contained in P. L.
1945, Chapter 270, -the words "high school funds of the town" were
stricken out and the words "secondary school fund of the town. of
ac * were written in, so that under Section 98 as smended the
if:-tgle mugt pay the tuition of any student -desiring to go to Thornton
Academy.

In view of the fact that we do not fully agree upon the answers
to the guestions which you propounded, I do not think that is important
under the g:es‘ent state of facts, because I agree with you that no con=
tract can be forced upon the trustees of the Academy by the City of
Saco, gnd at the present time you héve no contraet. The tristees do
not prﬁose to make a contract unless that contract carries a provi-
sion walving the right of the clty to request a joint committee. In~
asmuch as I feel that the city hds no right to wailve its right to
request a joint committee, you will have to operate, as I said before,
without a contract. | ' '

I think your point is well taken, where you have fifteen trustees
and only three would represent the board of trustees, if a joint com-
mittee were formed.

I have already advised the city solicitpr that any sctiom of the
c¢ity couneil upon request 4 joint committee would be premature,
where there is no contract between the city and the Academy.

Ralph W, Farris
Attorney General



