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October 2, 1946

T6 Maine Real Estate Commission

~ The department acknowledges receipt of your letter of
September 30th. You inquire whether the act creating the Com-
mission empowers the Commission by rule and regulation to pro-
vide.that applicants for either a broker's or a salesman's 1i-
censé shall submit to a written examination which they are re-
quired to pass befors théey become eligible for a llcense.

Under Section 5 of Chapter 85 which provides for the sevlidence
that the applicant is to submit for the purpose of being. licensed,
1t is provided in the last .sentence of the second paragraph: "The
comnission, with due regard to the pesramount interests of the pub-
lic, may require such other proof as shall be deemed desirable
as to the honesty, truthfulness, integrity, reputation and compe-
tency of the applicant," and in the last peragraph the Commission
is "expressly vested with.the power and suthority to make and
enforee any and all such resaonable rules and rsgulations con-
nected with: the applicetion for any license es shall be deemed
necessary to administer and enforce the provisions of this chap-
ter."! The Commisslon under these provislions has promulgated a
rule and regulation providing for a written examinatlion of ap-
plicants for & broker's or salesman's llcense., :

The leglslature, it will be noted, has specifically vested
the Commlsaion with the discretion to require such other proof
g8 they may deen fit as to the competency of the appllicant, A
written examlnation would come within the provisions of this

"law, to ald the Commlssion in determining ‘the competency of the
epplicant.

Your next question is: "If an applicant refuses to take
an examination, can we refuse to issue him a license?"

L]

The answer is: Yes,

Your last question i1s: "Cn we gilve examinations without
a primer?" ,

Answer: Yes. There 1s no requlirement that the Commlssion
prepere & primer for study by the applicant, and 1t 1a purely
the voluntary act of the Commissipn to ald those wino apply for
e broker's or salesmen's license. '

Abraham -Breitbard
Deputy Attorney General
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