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June 7, 1946

To Francis J., McCabe, Warden
Meine State Prison

Subject: Questions Submitted on May 29, 1946, °

Question, When i1s a guard permltted to use foree in
' restralning an inmate? ' ; '

Anawer, A Jaller or like prison official is vested with a
cortain amount of discretion with regard to the sefe-keeping and
security of hls prisoners; and within reasonable iimitations and
restrictions he is pérmitted to Infliet punishment on his prisoners ,
which may -inelude closer or solltary confinement of the offender,
or such punishment &8 may be permitted by the Maine statutes,

I want to call your attention especlally to the fact that.
cruel or excesslve punishments should not be administered, and if
‘eruel or excessive punishment is administered by prison officlals
and guards, the conrts by appropriate actlion will protect prisoners
from such punishment when called t o the courts' attention. Corporal
punishment la not permitted under the laws of Maine,: . '

I call your attention elso to Chapteéer 23, Sectlon 43, R. S.
1944:.

YIf a conviet sentenced to the state prison -
realsts the authority of any officer, or re-
fuses to obey his Yawful commands, the officer
ghall immedldtely enforce obedience by the usse
of weapons or other effectual means; and if, in
so dolng, a convict thus resisting is wounded
or killed by the officer and his assistants,
they shall be Justified.” i

- So You see ‘that is about as far as the,statuté goes . in re-
gard to the amount of foree officers should use wren ‘a prisoner re-
sists authority. .

Question 2., If an inmate escapes and goes into a private
" home, under when circumstances may a ‘guard
purste him?

. In answer to your second questlon, I will say that in the
cases of Cahill vs, People, 106 Ill, 621, Commonwealth vs. McGahey,
1l Gray, !lass, Reports, 184, and Allen vs. Martin, 10 N, Y. Reports
300, ecourts-have held that where one pursued by an officer breaks
away and shuts himself in his house, the officer may, to retake him,
breal open the outer door of the house without making known hls pre-
sence or. first demanding admission and receiviing a refusal, if the
pursuit 1s fresh, as the party must be aware of the officer!s object,

. In further asnswer to Question 2, I will say that an offilcer
‘may without process arrest one who has escaped from his custody af-
ter a lawful arrest, whether with or without a werrant, and to.that
end the courts have held that 1t is necessary to bresek doors after




demanding and being refused admittance.
Question 3. What is corporal punishment?

Answer, "Corporal punishmsnt" seems to mean any kind of cor-
poral deprivation or suffering which 1s infllicted by the sentence,
directly by way of penelty for the offence, and in this sense in=
cludes imprisonment. It 1s sometimes defined as physicel punishment*
as distinguished from pecuniary punishment or finés, In the old days
it was any kind of punishment inflicted upon the body, such as whip-
ping or the pillory. In its enlarged meening, corporal punishment
expresses all means of punishment on or inflicted upon the body,
including imprisonment. I call your attention to Chapter 23, Section

24, R, S. 1944:

"The department shall examine into all. disorderly
conduct among the prisoners, and when it appears
to 1t that a conviet is disorderly, refractory,
or dlsobedient, it may order any punishment .
other than corporal, which it deems necessary

to enforceé obedience, not lnconsistent with hu-
manity, and authorized by the established rules

‘ - and regulations of the prison."
Question 4. When is a guard éliowed to use firearms?

" pnswer, I cell your attention to the provisioﬁs of Section
44 of Chapter 23, R, 3. 1944, which reads as follows:

"The warden shall constently keep on hand a
suitable and sufficient supply of arms and -
ammunition, and may require all officers and

. other ciltizens to ald him in suppréssing an
insurrection among the convicts in prison,
.and' in preventing thelr escape or rescue
therefrom, -or from any other legal custody
or conflinement; and 1f, in so doing, or in ar-
resting any convlcet who has escaped, they
wound or killl such convict or those aiding
him, they shall be justified," '

This is about as far as I would want to go in enswering
‘that qiestion, except that a guard should not use firearms to kill
or malm any prisoner, unless it 1is to prevent an escape or rescue

from prison.

Ralph W, Farris
Attorney General



