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. DEPARTMENT OF HEALTH AND WELFARE J L
State House, Augusta, Maine Date May 25, 1945
To Hr, Pace
a.Jm - lr. Folsom
Subject Liconsin- of Boarding Homes for the Aged, .

Question 1, "™Do the sections of chapter 195 rolating to boarding
homes for the aged, olind, or other persons sixteen
years of age or over, require that persons who do
not advertise or hold themselves cut as conducting
and maintaining e boarding house or home for ths
aged, blind, or other persons sixteen years of sage
or over, must have a written license from the
department?™

. The term "boarding home or house™ is defined as, ™a house or other
place maintained by en assooiation, organization or individual partly
or wholly for the purpose of boarding and caring for" certain persons,

1 am of the opinion that a bosrding house or home maintained partly

L~ or wholly for the purpose of boarding or caring for the aged or biind
does not include homes wherein an aged or blind person is boarded or
cared for by a relative or f{riend or for the purpose of performing a.
charitable ect. The queation is, does the person maintaining the home
hold out or advertise that he is maintaining a homs for the aged or
blind or other person s&s a business and is ready at all times to take
such persons to board and care for without discrimination. If he does
not he is not required to have a license under this act. )

If any other interpretation of the law was to be made, it would
impose an unnecessary and wholly unjustified burden upon the person who
is performing the service on the basis of relationship or accommodation,

Question 2., "“In your opinion would it be necessary for the
' operator of a boarding house conducted for peresons
slxteen years of age or over who could not be
reasonably considered as being either defeotive,
dependent or delinquent, to have a writtem license
from the department?®

In referring to persons sixteen years of age or over it was the
intent of the legisleture to confine the licensing of boarding homes
for this age group to defectives, dependents and delinquents. It was
not intended that the provisions of the act should apply to every
boarding home or boarding house where persons over sixteen years of
age are boarded. If this were so it would mean that practically every
boarding house 1n the state would be required to have a license under
the prov'.laiona of the aoct,
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Mr, Page:=2 Con't, May 25, 1945

It ia my opinion that a home which is not maintained for the
express purpose of boarding the eged, blind or defectives, dependents,
and delinquents sixteen or more years of ags will not be required to
obtain a liocense under the provisions of this aoct. In other words,
the phrase, "other persons sixteen or more years of age", is to be
interpreted to mean, Yand such other persons sixteen or more years of
age as are defective, dependent or delinguent," '

In general, I am of the opinion that it is not necessary to
license a home under the provisions of this ect if the persons boarding
therein are not aged, blind or other persons over sixteen years of age
who are defeotive, delinquent or depeundent,

Question 3, "Will it be necessary for persons conducting and
" maintaining & boarding house or homs for the aged,

blind and other persons sixteen years of age or
‘over to obtain not only a license from the departe
‘ment under this chapter, but also a lodging house
and eating plece license from the Bureau of Health,
provided mors than two rooms in the boarding houss
are rented to guests?®

It is my opinion that homes required to be liocensed under the
foregoing interpretation will also be reguired to heve a license from
the Bureeu of Health provided that more than two rooms in the boarding
house are occupied by the guests,

TEROY Ro F
Agsistent Attorney General
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