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engaged in teaching," upon entering the military or naval service shall 
have the benefits of the Act and during such service, in addition to its 
own share, the State shall contribute such amounts as the member 
would have been required to contribute, if he had been teaching within 
the State, etc. Thus, in order to have the benefits of this section, one 
of the requirements is that he shall have been a member for more than 
a year, and members who have been such for less than that period can­
not have the benefits of this law. 

The subject of the inquiry had been a member for approximately five 
months before entering the service, and you ask whether his member­
ship can be made retroactive to commence as of the date when he 
began teaching, some two and a half years before he became a member. 
We find nothing in the statute which permits this and hence the ques­
tion must be answered in the negative. 

Mrs. Mildred Akin 
36 Davis Street 
Old Town, Maine 

Dear Madam:-

ABRAHAM BREITBARD 

Deputy Attorney-General 

February 18, 1944 

This office has previously ruled, and adheres to the same ruling, that 
under the Revised Statutes, Chapter 13, Section 6, Paragraph VIII, the 
polls and estates of Indians are not taxable. 

However, in case an Indian votes, his estates are taxable. 

Very truly yours, 

ABRAHAM BREITBARD 
Deputy Attorney-General 

February 18, 1944 

Harrison C. Greenleaf, Commissioner of Institional Service 
In answer to your memo of February 16, 1944, relative to Section 11 

of Chapter 131 of the Revised Statutes: You inquire if this statute 
applies to members of the State legislature and whether they are State 
officers within this section. 

I have looked through the files of this department and find that ap­
parently this has been an ever-recurring question. On March 23, 1931, 
the late Chief Justice Pattangall wrote to the Attorney-General, 
Clement F. Robinson, as follows: 

"Section 11, Chapter 131, Revised Statutes 1930, reads, 'No trus­
tee, superintendent, treasurer, or other person holding a place of 
trust in any state office or public institution of the state,' etc. 

'"I hardly see how a member of the legislature could be said to 
be either a trustee, superintendent, treasurer, or other person 
holding a place of trust in any state office or public institution of 
the state. I am not even sure that this section applies to members 
of the Governor's Council. The wording is quite different than I 
supposed." 
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I noticed also in the file that numerous copies were made of this, and 
should judge perhaps for distribution, as it does not seem that the 

Chief Justice would have written an answer to this inquiry unofficially, 
that is to say, not acting as the court, unless the problem was then of 
some concern. 

I do not find where any change has been made, nor has any aC'tion 
ever been taken to include a member of the legislature in this provi· 
sion. Nor do I find any legislation on the subject which would invalid­
ate any contract made with the State. While dealings between a 
member o: the legislature and the State would arouse suspkion with 
some people and while many of us would not look upon such dealings 
with favor, nevertheless I find nothing in the law which would preve1~t 
them or void them. 

Arthur R. Dickson, Chairman 
Board of Selectmen 
Old Orchard Beach, Maine 

Dear Sir: 

ABRAHAM BREITBARD 

Deputy Attorney-General 

I<~ebruary 24, 1944 

I have your letter of February 21st, askiug the following question: 
"Is there any necessity of a man paying a poll tax in the communitr 
in which he votes or can he pay it in his former home." 

The poll tax law and the law in regard to registration of voters are 
entirely separate. The poll tax law (P. L. 1939, c. 191, §1) reads. in 
vart, as follows: "The poll tax shall be assessed on each taxable per· 
son in the place where he is an inhabitant on the first day of each 
April." 

The registration law provides as follows: ( P. L. 1935, c. 80) "Every 
person ........................ who ........................ shall have his residence estab· 
lished in this state for a term of six months next preceding ................... . 
election shall have the right to vote at every such election in the city, 
town or plantation where his residence is so established; and such 
right to vote at national and state elections in such city, town or 
plantation shall continue for a period of three months after his re· 
moval therefrom if he continues to reside in this state during said 
period; ......................... " 

From the above it is very clear that a person might have lived in a 
certain city, town or plantation for six consecutive months prior to 
(1) the Novemher National election (2) the November or December 
city or town election ( 3) a March town meeting ( 4) a special election 
held at any time between October 2nd or April 1st, and be eligible to 
be registered as a voter although he has not been taxable in the muni­
cipality prior to the time of such registration. 

Very truly yours, 

FRANK I. COWA); 
Attorney-General 
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