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Yay 26, 1943

Governor Bewa.]tl Executive
Frenk I.Cowen & Frenk A&, Farrington  Attorney Genersl

State Police Chief ~ Aeting Chief

In reply to your memo of May 19th and amswering your questions in the
order asked, it is the opinion of this departpent that:

' 1. The provisions of the statutes lead to the conclusion that the
chief of the state police is not a "member" of the state police. He 1is

the executive head appointed for a term, whereas "members! are enlisted
by bhim. He possesses certain disciplinary powers over the members which
ere inconsistent with his being congldered e member himself. (Sec. 122,
Ch. 29, R.S. 1930, as emended). It is of the chief that members request
retirement under Ch. 182, P. L. 1935, as &mended. If a member is appointed
chief, his status as to membership is the same as though he had resigned.

2. A member of the state policeé named as acting chief would not lose
his status as & member. He would continue in his membereship status with
additional duties. As acting chief, however, he would not be able to carry
on all the functions of the chief, due to the fact that his status as a
member is inconsistent with some of the powers of the chief. Service as
acting chief would, therefore, have to be on a temporary basis.

3. Time served as chief is not service as a member and would not
count as service toward retirement under the state police rectirement eystem.
Time served as acting chief wotild be service as a msmber and would count
as service toward ratirament.

4. Upon ceasing to be chief a former member would not eutomatically
regune his former status. Upon ceasing to be amcting chief, no question
arises as to resuming former status, as he has never gbandoned his status
as & member.

Certain practical difficulties would be encountered if eny other
conclusion were to be reached. When a member becomes chief, 1t 18 assumed
that advences would heve to be mede to fill the position he vacated, as
well as other vacancies resulting all the way down the line. If on ceasing
to be chief he were to resume his former status, there would then arise
the ruestion of what to do sbout those members who had advaenced to fill.
the . Vvéacancies created.

Frank I. Cowan
Attorney CGenerel

____TFrenk A. Ferrincton
Deputy Attorney Genersl



