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June 10, 1942 

To Sertator Robert B. Dow 
Re: ~tirement of State Police 

I have your letter of June 6th in regard to retirement of State 
Police. I am glad you wrote me because this is a subject that neeQs 
to have careful attention .from the Legislature., Probably the thing 
needs. to be viewed as a whole and some drastic change, or changes, 
made in .the law. 

You will note in the Laws .of 1939, Chapter 272, how carefully 
we s.et · up the .compensation. Then in Chapter 225 we modified the 1933 
law to provide that not more than 10% instead of 5% of the 

"entire active strength of the foTce shall 
be so carried on the retired list at any one 
time." 

We have a situation that has developed which has caused a lot of 
thought in this office· and does no·t contribute to good di'scipline 
in the Police force, With an active personnel of 80 we can have a 
maximum of 8 on the .retired list, By interpreting the·words "entire 
active strengthn as a ·unit of measure, which is probably· what the· 
legislature intended, we can say that the entire active-strength of 
the Police for~e shall be a certain numbeT plus. 10%. That takes care 
of one ambiguity in the law. 

Something that we cannt>t properly take care of by interpretation 
in this office is a situation that either exis.ts . today, or will exist 
very shortly •. A _great many of the membeTs of the State Polee fo·rce are 
of about the same age and were enrolled at .abQut the same time. There 
are already 8 members who on the 11retired" list. Other men cannot get 
on the 11retired11 list until there is a deaty among the present pen.­
sioners and this ·D).8.y not occur for many years. · In the meantime o·ther 
11 active11 police force members will be getting older and poss.ibly ·even 
too old to perform propeTly the arduous duties which are the necessary 
lot of a ·state Policeman. · 

It has been suggested that a member of the·State Police can re­
sign after 20 years and go on some .other job and still hold his place 
on the retirement list so that when his turQ comes up he can get a 
pension. This interpretation conflicts. with the wording of Chapter 
225, Public Laws 1939, which limits· to 10% those who can be on the 
"retired". list, because, under the wording of said chapter a person 
who has retired from active service is at that moment eligible for 
being placed upon the pension rolls. The wording of the fourth line 
seems to indicate one act. The· retiring and the placing_ upon the 
pension rolls by the Chief of Police seem to.be but two parts of the 
aame act. The person is ret~red and simultaneously goes on the pension 
rolls. 

Th.ere is something to think about in connection with a member 
·of the Police ·force.being given a leave of absence .of som~ sort. 
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It h_as · been suggested that Officer A. who has served twenty years 
may now be given a leave of absence by the Chief and go to work on 
some b.etter paying job and st~ll retain his position in the list, 
so that when the proper number of deaths of pensioners have occurred 
he can· get in for a _pension. This would work an injustice on -·Officer 
B. _who is one ·day junior to Officer A. in time of service and who has 
not gone on leave of absence but stayed on the job as a State police­
man at a lower wage. Perhaps Officer A. has worked for several years 
at high pay'while Officer B. has continued to work as a State police­
man at five or ten dollars le~s p~r week. Can we properly permit any 
such leaves of ·absence? This is not. an academic question. Several 
officers have already applied for ·such· a leave. 

As you can· see from the above, there are problems in the State 
Police Retirement Act which the Legislature will do well to consider •. 

In connection with your questions: ,1. The member's enlistment 
expires July 1, 1943. What would the effect be if he r.esigned or just 
quit work·after his.t:wenty years are up?,. My answer to that will have 
to be that under t~ present law-a resignation or a quitting. of the 
job by a State policeman severs his connection with the department 
e·n:tJrely and renders him from· that mo.iDent ineligible for any pension 
benefit·s. 

. ' 

Your second question is as follows: "-2. If the member of the 
force is not recommended _at this time for pension by the Chief 
because of his. twenty years' service, what .-~ould the result be as· 
to his pension if he·resigned?" The answer to Number 2 is; I believe, 
covered by the answer to-Num~er.l. 

Because of the study that I have given to your letter, I am 
sending a copy of my reply to Chief Weaver. He may.have some sugges­
tions that will be of assistance to us. 

FIC h 

Frank I. Cowan 
Attorney General 


