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May 27, 1942
The Attorney General
The Commissioner of Education

Subject: State Employees Retirement Aot,
as 1t applies to Superintendents of Schools.

Reference is made to your memorandum of February 14, 1942, in
which you propound four questions pertaining o the status of superintendents
of schools, or employees of the State who have former ssrvice as superintendents
of schools to fthe::l.r eredit under the Joint Contributory Retirement Act passed
at the Special Session of the Legislature.

" " Defore sngwering your ‘@eitions, it sppears to be sdvisable to .set
forth gertain generel prineciples as they will apply to service as a
ruperintendent of wohesle.
| Pirats Superintendents in servics prier to July 1, 1924 axe
rega.rﬁ.a. as State employees for retirement purposes both under the provisions
of the Joint Contriltutory Retirement Act end the provisions of Chapter 303,
Public Lews of 1941.

Second: Chepter 303, Publis Laws of 1941 is merely en expressien
of the foregeing principle subjeet only to the limitation that under the pension
provisions of Sections 227 t0 233 ef Chapter -il..,-. Public Laws .e£-1933, a8 superin-
tendent mqr nee:l.'n a penl:lon at the rate ef fifty percent of his average. nlm
for the last five years, a:oopting that the amount shall not exceed $1200. eo..

Inird: Section 3 of Chapter 303, Public Laws of 1941, while 1% is
a repealing clause, does not in fast become fully operative until July 1, 1945,
By virtue of the provisions of the Joint Contributery ﬁotirement Lew enacted
subsequent to sald chapter.

Eaving the foregoing in mind, we proceed to answer the questions

propounded by you.
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1. A superintendent will complete twenty-five or more years of
service Jume 30, 1942. Is he eligible to receive a pension under Sectiéns
227 to 233 inclusive of Chapter 1, P.L. 19331

‘A If eligible will ke receive one-half his average salary

for the last five years of service, or will his peasion be limited

t0 & maximum of $1200. per year?

B, If eligitle as above, but he prefers not to retire at once,
must he jJoin the retirement system or mey he continue his employment,

end retire at will under the provisions of Chapter 1, P. L. 1933,

IS-MGJ' e - .

A wuperintendsnt in service prior to July 1, 1924, who retires befere.
midnight, June 30th, 1942, and who has twenty-five years of servioe or twenty
years of service and attained the age of seventy, is eligible to receive s

. pension wnder Sestions 227 to 233-0f Chapter 1, P.L. 1933, and
' A. Fotwithstanding the provisions of Subsectisn 3 of Section 2270

of the new retirement law, his pension will be limited to a maximum

‘of $1200 as provided in Chspter 303, P.L. 19M1; since his retirement:
takes place before nidnigzt of June 30th; 1342.

The only way such & superintendent might receive a pension in
excess of $120e would be by virtae of his becoming a member of the
v retirement spstem, which he ean net do unless he remains in nrvl.co

on and after July 1, 1942.

B. BSuch a mperintand.ont nay conbizue in service and mar within one"
year from July 1, 1911-2 elect to become a member of the Joint Con~
tritatory Retirement Bystem, or he may not become a member of the. =~
gystem and on or before July 1, 1945 retire under the provisions.of

Chapter 1 of the Ppblie laws of 1933, as amended.

'!.-' What 1s the status of an employee of the State Department of
Bduestion who has been employsd in his present capasity since 1923, and who was
employed as a superintendsnt of schools f£rom 1909 to the time of entering the
State Department of Education?

Such sn employes msy elect within one year from July 1, 1942 to
become a member of the Joint Ooﬁtribu.tory Retirement System, or he may elect
not to become s member of the system. In the latter case, he may retire before -

July 1, 1945 unde ; the provisions of Chapter 1 of the Public Laws of 1933, as
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amended, and his eligibility for sush retirement will be based upon his years
of service as a superintendent of school and, in additicn thereto, his years of
service as an mploy;e in the sﬁ.ﬁ- n'lpa:_rtment, of Rdusatien. g

3. Ave superintendents of schools not in serviece a’.j euch pﬂ.or t0
July 1, 1924 barred from the benefits of the State Employees Retirement Act,
or are they automatically included unless aotion is taken by the Board of ‘
Trustees as provided in Chapter 328, _S;cti.on 2270, Subsection I-I-:x’

Yes, they are barred from the benefits of the Joint Contributery
Retirement Act. The trustess of the Retirement System have no right either to
deny or admit to the system superintemdents not in serviece prier to July 1, 192h.

4. Will superintendents who have already telren advantsge of the
provisions ¢f Chapter 303 of 1941 automatically become subjest to the provisions
of the new retirement law, or will they remain subject to the orizinal provisions
undsr which they secured a pension?

. The saewer to this question is found in Section 227N of the new
retirement law. Thie section provides in part that all pensions paysble to
former employees retired under the provisions of Chapter 1 of P. L. 1933, as
they existed immediately prier to the effective.date of the new myetem, shall
be contimued and paid st the full amount stipulated under sabd law prior to

pu.eh effective date.

Frank I. Cowan
Attorney General
FiIC h



