
 
MAINE STATE LEGISLATURE 

 
 
 

The following document is provided by the 

LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY 

at the Maine State Law and Legislative Reference Library 
http://legislature.maine.gov/lawlib 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Reproduced from scanned originals with text recognition applied 
(searchable text may contain some errors and/or omissions) 

 
 



This document is from the files of the Office of 

the Maine Attorney General as transferred to 

the Maine State Law and Legislative Reference 

Library on January 19, 2022 



STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

Hon. Louis J. Brann 
State House 
Augusta, Main~ 

My dear Governor: 

. . 
AUGUSTA 

June 15, 1934 

In response to your letter of June.14 relative 
to residents of plantations being per~itted to vote in the 
nearest torm, I would call your attention to Section 76 of 
Chapter 8 of ·the Revised Statutes which provides "electors 
living on islands adja·cent .to the mainland along the coast of 
the state and within the jurisdiction thereof, but not incor­
porated with any tov.n, and all such electors living in .. other 
unorganized places may furnish lists of their polls and estates. 
to the assessors of any adjacent town, on or before the first 
day of.each April, and said -assessors shall assess state snd 
county aaxes upon all such persons, and they shall be collected 
in the· same manner and by the same officers·as if such electors 
were inhabitants of such town. Anct such electors so presenting 
their poll~ and estates may vote in such town for all national, 
state and county officers and representatives to- the legislatureV 

F'rom the foregoing 1 t would appear that electors re­
siding in unorganized places, in case tney deslre to vote in an 
adjacent to~n, should first furnish lists of their polls and 
estates to the asse-ssors ·of. such town and having done so bhey 
would have tne right to vote for national, state and county . · 
officers and representatives. to the legislature. The law does 
not seefil to require that they must ha~e paid their tax prior to 
an election. · 

?his department has been reguested to rule on the 
que.stion as to whether a person residing in an unorganized place 
can vote by 11absent ballot". The Attorney General's ruling has 
been that a person ihile ir.ithin the "locus" would not be entitled 
to vote by abs~nt ballot and could ·J.se the absent. ballot only 
through absence from tb.e n1ocus 11 , thereby bein~ unable to cast 
his ballot at the µolling place \:here t1e is .enl,itled to vote. 

SLF:MB 

Respectfully yours, 

Sanford i.. Fogg 
Deputy Attorney General 


