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January 24, 1931 

To Bertram E. Packard, Commissioner of Education 

Re: School Residence 

You inquired as to the placing in a ·secondary school of an 
orphan child who has a leg~l guardian living in Town A, but who 
is living with.a family in Town B, in order to earn his way. Town 
A. has a high school, Town B. has not, and the boy is attending 
school in Town C. · 

It seems to me that the boy is entitled ·to schooling in a 
secondary sc:hool under the same conditions as other children living 
in Kown B., in that,· in Town B., he·is in the custody of a person 
who stands "in loco parentis". 

The similar statute, now R. s., Chapter 19, Section 32, was· 
interpreted in Shaw v. Small; -124 Maine 36, to authorize the -atten­
dance at a public s·chool in armouth ~f a ward of the · State Board 
placed.in charge of a family in Yarmouth. The Court held that the 
words "parent or guardian" should be given a broad interpretation 
so as to secure schooling for a child in the place where he is 
leg·itimately living. The Court disreftards technicalities and 
declines to limit the word "guardian in ~aning. It seems to me 
that this boy, . ·legitimately living in Town B. is entitled to 
secondary schooling in the same way as if he lived with his parents 
in that town. · · · 

You also ask whether Town C. can charge tuition of Town B. 
This is a question between those two towns and not primarily the 
concern of your d~partment. I should say it could. 

You also inquire as to the interpretation of R. S. Chapter 19, 
Section 30, with reference -to the schooling of children, whose 
parents have a permanent residence, but who are sojourning with the 
children in anpther town for a temporary purpo·se. 

Here, also, the question of whether the second town may charge 
tuition of the parents of the pupils is not primarily a problem for 
your department. It seems clear that the childr.en are entitled to 
go to school in the second town, and refusal of that town to permit 
them to do so would subject that town to a mandamus proceeding, as 
was brought in the case above cited, and might well authorize you 
to withhold State stipend from this town. 

The only State ;und definitely available.in connection with 
such.cases is the fund provided in R. s~ Chapter 19, Section 31, 
where such children must be transported more than two miles to 
school, the State bears the expense of transportation, or board 
in. lieu thereof. 

·you also inquire whether it is legal to transport children at 
public expense to a primary school supported whilly as a private . 
institution. My answer is, No. I find no statute expressly or im­
pliedly authorizing such expenditure~ 

Clement F. Robinson 
Attorney General 


