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July 8, 1922 

To Hori. Frank W. Ball, Secretary of State 
Re: Ballots, Unfolding before Entering Booth 

You ask thi~ department for an answer to the following qµestion: 
"Is it lawful for a vocer, after receiving his ballot from an election 
clerk,- to unfold the ballot pefore enteri:ng the voting booth?" 

Itis proper to assume, I think, that any act is lawful which 
is not forbidden by some : statute or which is not unlawful under_ the 
common.law. I am unable to find any statute which forbtil a voter's 
unfolding his ballot before entering the voting booth, ·and· believe 
there is none, · 

It is true that Section 16 of Chapter 7, Revis~d Statutes (1916), 
provides: 

"On receipt of his· ballot the·voter shall 
forthwith and without leaving the enclosed 
space, retire alone to one of the voting shelves 
or compartments," · 

and that Section 92 of Chapter 7 says that any voter who.shall allow 
his ballot to be seen by any person with the apparent intention of" 
letting it be known how he ms about to vote shall be subject to a 
penalty. This last.secti on applies, I have no doubt, to the time 
after a voter has received the ballot and.before he has entered-the 
voting booth, for it might be possible for a voter by signs or 
otherwise to indicate on an· unfolded ballot how he intended to mark 
it or for whom he intended to vote. · 

· The reason why a voter is prohibited from exhibiting his ballot 
after he has·marked the same is because the Australian Bal.lot Law 
provi<;l.es for a-secret ballot in the interest ·of pure elections and 
to prevent corruption, and the law should be construed with that 
idea in view • 

. Any act,· ther~fore, on the part of a voter which is not ex• 
pressly prohibited by law~ or which does not have the effect of 
imparting information as to how a ballot is marked, or is to be 
marked, is not forbidden. · 

Your question is therefore answered in the affirmative~ but 
with the qualification that the intention ·and acts of the voter 
when he unfolds his ballot govern. 

If he allows it to be seen with the apparent intention of 
letting it be known how he is about to vote, it is a violation of 
the law, otherwise not. 

William H. Fisher 
Deputy Attorney General 


