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I confess that the intent of the legislature with rderence to 
thi~ amendment is not wholly free from doubt. The words 
"agents", "sell", "purchase", if used in a strict legal sense 
might lead us to one conclusion while if we attempt to ascertain 
the purposes for which the act was drawn and the evils which 
it intended to correct one might reach another conclusion. 
Adopting the latter method of interpretation, I am constrained 
to believe that the legislatnre intended that each person solicit­
ing an order for nursery stock should have a license under the 
provisions of Sec. 6, and that a license issued simply to some 
person, firm or corporation employing solicitors would not meet 
the intent of the law or prevent the evils which the amendment 
was designed to correct. 

Respectfully yours, 

WARREN C PHILBROOK, 

Attorney General. 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL. 

vVATERVILLE) MAINE) Oct. 20, 1909. 

Subject: State School for boys-Powers of Trustees 
relating to probation and release. 

E. P. W cnt'Zcrorth) Supt) Portland) A! aine. 

SIR :-Your ,favor of Oct. 16th is at hand, with the following 
statement of facts and questions:-

"A certain boy in the State School for Boys is deemed re­
formed, and fit to be released from the School. His home in 
A is believed to be totally unfit for the boy. The Roman Cath­
olic priest in A wishes the boy to be sent to a Roman Catholic 
school near Quebec, Canada, and the boy's mother consents 
to his going there for one year. 

Question I-Can the trustees of the State School for Boys 
lawfully release this boy on probation and send him to the 
above-mentioned Catholic school? 

Question 2-Can the trustees of the State School for Boys 
lawfully grant this boy his final discharge from this School, 
and then send him to said Catholic School; or send him to 
the said Catholic school and then grant final discharge from 
the State School for Boys? 
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In answering the two questions submitted, you and all others 
interested, will of course readily understand that the question 
is in no way affected by the character or denomination of the 
school in question. It hardly seems necessary to say this but 
I deem it proper and wise to preface my ansv.rers with such a 
statement. 

In answering the first question whether the trustees of the 
State School for Boys may lawfully release a boy on probation 
and send him to an institution located in Canada, my reply 
must be in the negative. The provision for probation as ap­
plied to boys in your institution is found in R. S., Chap. 143, 
Sec. 10, and only authorizes the trustees to commit a boy on 
probation "to any suitable inhabitant of the State." This pro­
vision clearly limits the powers of the trustees in that respect. 
If they exercise the power of probation the commitment of the 
boy must be to a suitable inhabitant of this State and clearly 
cannot be extended so as to allow the commitment of a boy to a 
school in Canada. 

Your second question is in two parts and those two parts 
should be answered separately. The first part of the second 
question as to whether the trustees of the State School for Boys 
may lawfully grant a boy his final discharge from the School 
and then send him to a school in Canada mu8t be answered in 
the negative. The provision of statute for discharge is found 
in R. S., Chap. 143, Sec. 7, ancl is in these words, "The trustees 
may discharge any boy as reformed." The statute does not 
give the trustees any power to exercise dominion or control 
over the boy after this discharge is granted by reason of his 
reformation. If they discharge him for that reason that closes 
their control over him unless within the age limit provided by the 
statute he is recommitted to the school on a new charge.. The 
second part of the second question should also be answered in 
the negative for there is no authority in the statute by which 
the trustees can send one of the inmates of your school to an 
institution in Canada and that seems to be the condition pre­
cedent in the second part of the second question.. 

I regret that I cannot advise you differently if the welfare 
of the boy could be greatly promoted by his being ~ent to the 
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school 111 Canada, but I can only advise you as to the powers 
given you by statute. 

Respectfully yours, 

WARREN C. PHILBROOK, 

Attorney General. 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENER,\L. 

\i\TATERVII,LEJ MAINE) March JI, 1909. 

Subject: Fees of officers for commitment to State 
School for Boys. 

E. P. Wentworth, Supt.) Portland) Maine. 

Srn :-I have the honor to acknowledge receipt of your favor 
of March 19, 1909, asking opinion upon two questions as fol­
lows: 

Question I. Two boys, A and B, are conveyed by a deputy 
-"heriff to the State School for Boys, from the officer's residence 
in the town of X and committed to the custody of the s11perin­
tenclent thereof by virtue of a single mittirnus. The actual dis­
tance from the officer's residence in the town of X to the school 
by the usually traveled route is I 50 miles. Hew much mileage 
is the deputy sheriff lawfully entitled to receive? 

Question 2. If the tvvo boys, A and B, were conveyed to 
the school at the same time by the same officer, but by virtue 
of two seperate mittimuses, one for each boy, would the total 
amount of mileag·e lawfully chargeable by the officer be different 
from what it would be if the tvvo boys were conveyed upon one 
mittimus? 

Replying to the first qustion, it is my opinion that for the 
service of the single mittimus, although two persons were com­
mitted threby, the officer would be entitled to six cents a milt=> 
each way, or travel for three hundred miles. The statutory pro­
visions seem plain; "For travel actually performed * * * * 
si'<" cents a mile each way, from the officer's residence to the 
place of tlie service of the precept, by the usually traveled route. 
* * * * * Only one travel shall be allowed for any one 
precept, and no constructive travel." P. S. C. 117, S<::c. 5. 




