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s\ TTORN EY GENERAL) S REPORT. 

Relative to your inquiry as to whether or not under laws of 
1905, chapter 92, familiarly known as the "Sturgis Bill," the 
fees taxed for the commissioners and deputies in the bills of 
cost under section 6 of said act, shall be paid over by the counties 
to the State Treasurer whet.her or not they are collected from the 
respondents, I respectfully write you as follows: 

I have examined the act in question, and have taken time to 
make inquiry as to the practice of various counties thereunder, 
with reference to the point in question. 

It would seem as if the act provides that these fees shall be 
taxed and shall be paid directly to the State Treasurer. I do not 
find in the act any express provision that the paying over of 
these fees shall be dependent upon their collection by the county. 
In fact there are certain cases such as proceedings practically 
in rem where intoxicating liquors are libeled and no claimant 
appears, where the county would not collect these fees from 
anybody. I am informed also that it is the practice ()f the coun­
ties quite generally to pay over these fees without reference to 
their collection from other sources. Under all these circum­
stances, I should advise that the counties should pay over these 
fees to the State Treasurer, irrespective of the conti11gency of 
their collection from other sources. 

SA VIN"GS BANKS. REQUIREl\IENTS OF CERTAIN 

BONDS IN ORDER TO MAKE THEM LEGAL 

INVESTMENT FOR. 

In October, 1906, the question was submitted by the State 
bank examiner as to whether or not R. S., chapter 48, section 
23, subdivision fifth, as amended by the laws of 1905, chapter 
103, relative to certain requirements as to bonds of certain cor­
porations necessary to make them legal investments for savings 
banks in this State, applied to both preferred and common stock, 
and also whether or not the earnings therein specified should be 
upon the entire capital stock of the company or upon its issued 
stock. 

Opinion ,vas rendered on October 31, 1906, to the bank exam­
iner, as follows : 

"I am in receipt of your inquiry as to R. S., chapter 48, sec­
tion 23, subdivision fifth, amended by laws of 1905, chapter 103. 
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It is my opinion that the dividend of not less than 5% referred 
to is to be understood in its ordinary sense, and refers to corpo­
rations which as going concerns are paying regular dividends 
of not less than 5 % a year on all the stock issued, whether pre­
ferred or common or both. 

Considering the same statute just referred to, the bank exam­
mer 111 October, 1906, submitted to us the further questions as 
to,-

( I) ·whether or not the 5 % noted should have been paid for 
more than one year, and 

( 2) Whether a single dividend of 5 % , coupled with reason­
able evidence that the company was then earning and conduct­
ing a business which fairly promised that it would continue to 
earn that amount, be sufficient. 

Opinion was rendered November I, 1906, as follows: 
(I) "It does not seem to me necessary that the five per cent 

noted must have been paid for more than one year. If it has 
been paid for one year it would seem to me sufficient. 

( 2) It seems to me that a single dividend of five per cent, 
coupled with reasonable evidence that the company was then 
earning and conducting a business which fairly promised that 
it would continue to earn annually that amount or more would 
be sufficient." 

STATE OFFICER WITHIN THE MEANING OF THE 

PROVISIONS OF CHAPTER 49 OF THE PUBLIC 

L-\ WS OF 1905. 

In January, 1906, the following inquiry was submitted to us 
from the governor and council : 

"Do you consider Prof. F. C. Robinson, State Assayer, a State 
official? In other words, does the law require him to present 
an itemized bill for his services and expenses and make oath 
to his expenses ? " 

On January 31, 1906, opinion was rendered as follows: 
Before I could answer the question to my satisfaction I 

deemed it necessary to have a copy of the bill submitted by Prof. 
Robinson in order that I might ascertain with reference to what 
duties he had submitted a bill and I accordingly wrote to Mr. 
Burns for a copy of the bill. He replied under date of January 
19th, which reply was received by me on January 20th. 




