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includes only actual cash outlay while in the performance of his 
official duties. 

Section 2; This act shall take effect when approved." 
On June 24, 1905, opinion was rendered to the Secretary of 

State, as follows : 
" I have the honor to acknowledge your letter of the 20th 

inst. referring to me a communication from the adjutant general 
to the governor of Maine, asking, in substance, if the law of 
1905, chapter 49, requiring State officers to render bills of 
expenses, applies to commissioned officers, non-commissioned 
officers, and other members of the National Guard. 

The words, "State officer," may perhaps be used differently in 
different statutes. In the statute in question, however, I am 
inclined to the opinion that the words, " State officer," are 
intended to include such officers as receive their pay direct from 
the State, so that when bills are presented against the State, the 
State shall have the benefit of an itemized statement under oath 
as provided. If the bills in question are bills which can properly 
be paid by the adjutant general out of funds properly turned 
over to him, his itemized account and oath I should think would 
be practical and sufficient compliance with the law." 

BIRTHS. RECORD OF IN UNINCORPORATED 

PLACES. 

In December, 1905, the question was submitted to us by the 
Department of Vital Statistics as to where the report of a birth 
in an unincorporated place should be returned under R. S., chap­
ter 6r, section 26. 

On January 3, 1906, opinion was rendered to the secretary 
and registrar of vital statistics, as follows : 

"\Vhen at Augusta, I have tried several times to see you 
personally with reference to the inquiry made by you as to 
where the report of a birth in an unincorporated place should be 
returned, under R. S., chapter 6r, section 26. A pressure of 
other c'.uties has prevented my seeing you as desired. 

The question submitted by you has given me considerable 
trouble, and although I have spent much time in its considera-
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34 ATTORNEY GENERAL'S REPORT. 

tion, am not able, even now, to advise you with absolute cer­
tainty. 

R. S., chapter 6r, section 26, reads as follows: 
" \Vhen a birth, marriage or death occurs in an unincorpo­

rated place, it shall be reported to the town cerk in the town 
which is nearest to the place at which the birth, marriage or 
death took place, and shall be recorded by the town clerk to 
,vhom the report is made; and all such reports and records shall 
be made and recorded and returned to the State registrar as is 
provided herein." 

I understand in the case submitted by you: there is an organ­
ized plantation keeping a record of these births which is nearer 
to the place at which the birth took place than is any town. The 
question, therefore, appears to be whether the report of the birth 
should be made to such plantation, or to the town nearest the 
place at which the birth took place. 

Upon an examination, I do not find that the court has ever 
construed this statute in question so far at least as the point 
under consideration is concerned. Neither have I been able to 
find much in the way of authority which sheds any light upon 
the question. 

Under rules of construction, R. S., chapter r, section 6, sub­
division, XIX, reads as follows : 

The word ' town ' includes cities ,and plantations, unless other­
wise expressed or implied." 

In Small v. Lufkin, 56 Me., page 30, our court has held, "the 
assessors of organized plantations are subject to the perform­
ance of the duties devolving on the municipal officers of towns 
in relation to perambulation." In this case the court refer to 
the general rule that the word " town " in our statutes includes 
cities and plantations, unless otherwise expressed or implied, and 
refer to the duties and obligations of plantations as almost iden­
tical with those of towns. 

In Parker v. Wiliams, 77 Me., page 418, which was a case to 
enforce a lien claim for personal labor on logs, the court held 
as follows: 

"Attachments of perso1~al property that may be preserved by 
recording as provided by R. S., chapter 8r, section 26, when 
made in a plantation, which is organized and has a clerk's office, 
should be there recorded. 
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A plantation which has a clerk and other plantation officers is 
not an unincorporated place within the meaning of R. S., c. Sr, 
sec. 26." 

In this case the court considered the attachment recorded in 
the organized plantation good under a statute providing, in sub­
stance, that attachments ( upon bulky property, etc.) made in 
tmvns, are to be there recorded, although another provision in 
the same statute provided, in substance, that when an attachment 
is made in an unincorporated place, it shall be recorded in the 
oldest adjoining town in the county. 

I have also been informed from your office that as a matter 
of practice, these organized plantations are in the habit of keep­
ing these records of births and complying with the statutes 
relating thereto in the same manner as do towns. 

C nder the foregoing, I would recommend and advise that 
the report of the birth in question be made to the clerk of the 
organized plantation. As indicated, I must confess that I am 
somewhat uncertain as to whether or not this is the correct view. 
It may be that the court would hold the statute means literally 
that the report should be made to the nearest town, rather than 
any orga11i:::cd plantatioll. If the matter is of importance, 
arrangements therefore should be made to have the question 
raised, and passed upon by the court, or else the statute amended 
at the coming session of the legislature, so as to be beyond any 
possible question as to its construction." 

RO.\D COl\Il\IISSIOKERS. RIGHT TO TAKE MATE­

RIAL WITHIN THE LIMITS OF HIGHWAY FROM 
ONE PLACE TO ANOTHER FOR PURPOSE OF 

COKSTRuCTIOK AKD REPAIR OF WAYS. 

In l\Iay, 1906, the question was submitted to us by the com­
missioner of highways as to what right, if any, a road commis­
sioner had to take material opposite one man's land within the 
limits of the highway and carry it to some other point opposite 
another man's land for use in the actual construction or repair 
of the road. 

On l\Iay 16, 1906, opinion was rendered to the commissioner 
of highways as follows: 




